Danijela Batar, v.d. direktora Inspektorata RS: Cilj kontrola prometa i zaštita potrošača

A. J. R.
Danijela Batar, v.d. direktora Inspektorata RS: Cilj kontrola prometa i zaštita potrošača

Banjaluka - Republička zdravstvena inspekcija na tržištu Srpske kontrolisala je galenske preparate, igračke, kozmetičke proizvode i predmete koji dolaze u dodir sa hranom, a pod lupom inspektora uskoro će se naći tečnost za vjetrobranska stakla, boje za kosu, drvene bojice, plastelin i drugi slični proizvodi.

Istakla je ovo vršilac dužnosti direktora Inspektorata RS Danijela Batar i dodala da je cilj kontrola prometa predmeta i zaštita zdravlja potrošača.

- Nakon laboratorijskih analiza 26 uzoraka galenskih preparata, dječjih igračaka, kozmetičkih proizvoda i predmeta koji dolaze u neposredni dodir sa hranom potvrđeno je da svi ispunjavaju propisane parametre zdravstvene ispravnosti i kvaliteta - rekla je Batarova.

Dodala je da su galenski preparati poput sirupa i krema za bebe, antiseptika za kožu, te preparata za intimnu njegu ispitivani na mikrobiološku ispravnost, prisustvo teških metala i pH vrijednost, igračke na prisustvo ftalata, a kozmetika na prisustvo parabena i fenoksietanola.

Batarova je najavila da će u narednom periodu inspekcija biti usmjerena na kontrolu predmeta opšte upotrebe specifičnih za zimski period, među kojima se izdvajaju sredstva za pranje vjetrobranskih stakala. Dodala je da će povodom obilježavanja Međunarodne sedmice prevencije trovanja olovom u oktobru biti uzorkovani predmeti opšte upotrebe radi ispitivanja sadržaja olova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana