Danijela Batar, v.d. Inspektorata RS: Efikasniji nadzor najvažniji zadatak u 2019. godini

Anita Janković-Rečević
Danijela Batar, v.d. Inspektorata RS: Efikasniji nadzor najvažniji zadatak u 2019. godini

Efikasniji inspekcijski nadzor, unapređenje kvaliteta rada, te nabavka novog informacionog sistema samo su neki od prioriteta Inspektorata RS koji će u narednoj godini nastojati da odgovori svim izazovima na terenu.

Rekla je to u intervju za “Glas Srpske” vršilac dužnosti direktora Inspektorata RS Danijela Batar istakavši da im je novi informacioni sistem neophodan za dalji rad jer je postojeći dao svoj tehnološki maksimum.

- Informacioni sistem na kojem trenutno radimo je iz 2010. godine i poprilično je zastario. Takođe, i vozila su  odavno spremna za zamjenu zbog dotrajalnosti, a često smo suočeni i sa napadima na inspektore i nedorečenim zakonima - rekla je Batareva.

GLAS: Kako ocjenjujete rad Inspektorata u ovoj godini i da li ste zadovoljni ostvarenim rezultatima?

BATAR: Sumiranje ostvarenih rezultata nam tek predstoji, ali na osnovu aktivnosti koje smo realizovali u ovoj godini, mogu reći da sam zadovoljna jer smo ostvarili zadane ciljeve. U unutrašnjem prometu izvršeno je više od 28.000 kontrola, dok je u spoljnotrgovinskom kontrolisano 106.000 pošiljki različitih vrsta proizvoda.

GLAS: Koje inspekcije su imale najviše posla?

BATAR: Svaka inspekcija je podjednako važna i maksimalno angažovana na terenu, a u unutrašnjem nadzoru najveći broj kontrola izvrše tržišni i inspektori rada jer su najbrojniji. 

GLAS: Borba sa sivom ekonomijom je vaša svakodnevica. Kakvi su rezultati kontrola?

BATAR: Predanim radom doprinosimo suzbijanju sive ekonomije u svim segmentima privrednog i društvenog života. U ovoj godini izrekli smo niz mjera zbog angažovanja radnika na crno, oduzeli robu bez porijekla vrijednu 157.000 KM, sankcionisali nelegalne prevoznike, te zabranjivali rad subjektima koji su kršili zakon.

GLAS: Koliko su bezbjedni proizvodi na tržištu RS i da li su potrošači zaštićeni?

BATAR: Nadležne inspekcije svakodnevno kontrolišu hiljade različitih vrsta proizvoda i samo u ovoj godini je analizirano 4.500 uzoraka hrane, igračaka, poljoprivrednog repromaterijala, neprehrambenih proizvoda, posuđa, kozmetike…. Za proizvode koji ne ispunjavaju propisane parametre kvaliteta i bezbjednosti, izričemo zabranu prometa i uništavamo ih.

GLAS: Koliko pažnje Inspektorat usmjerava na poštovanje zakona u oblasti ekologije?

BATAR: Nedovoljno razvijena svijest o očuvanju životne sredine predstavlja najveći izazov u oblasti ekologije. Imali smo ozbiljne probleme sa nagomilanim otpadom na zaštitnoj mreži na akumulaciji Bočac i da bi spriječili pucanja mreže uklonjeno je oko 6.000 kubika otpada. U julu smo inicirali sastanak svih relevantnih institucija kako bi pronašli što efikasnije rješenja za taj problem. ++

Saradnja

GLAS: Kakvu saradnju imate sa inspekcijskim službama iz Srbije i FBiH?

BATAR: Zajedničke kontrola sa kolegama iz Srbije koje smo imali u novembru dale su sjajne rezultate. Sankcionisan je značajan broj nelegalnih prevoznika na relaciji Srbija-BiH, otklonjeni su nedostaci na turističkoj pruzi Višegrad - Mokra Gora, izvršena je kontrola plutajućih objekata i čamaca u pograničnim zonama. Izuzetnu saradnju imamo i sa kolegama iz Federalne uprave za inspekcijske poslove s kojima periodično organizujemo sastanke na kojima razmatramo pitanja od zajedničkog interesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana