Dani sjećanja: Film i svjedočenje o stradanju srpske djece u ratu

Srna
Dani sjećanja: Film i svjedočenje o stradanju srpske djece u ratu

Bijeljina - O stradanju srpske djece u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu večeras je u Bijeljini svjedočio hirurg Miodrag Lazić čije je iskustvo o 1.200 ratnih dana od Knina do sarajevskog ratišta dokumentovano u filmu i knjizi "Djeca u ratu - dnevnik ratnog hirurga".

"Bolnica žŽicaž u tadašnjem Srpskom Sarajevu po svojim rezultatima spada u najveće ratne bolnice u modernoj istoriji. Priručna zgrada pretvorena je u bolnicu kroz koju je prošlo 15.500 ranjenika i urađeno 3.500 operacija u opštoj anesteziji", rekao je Lazić novinarima uoči predavanja u okviru manifestacije "Dani sjećanja" u Republici Srpskoj koja je posvećena stradanju srpske djece u 20. vijeku.

Ratni hirurg, dobrovoljac iz Niša, istakao je da je na sarajevskom području sa preko 100.000 stanovnika bilo ogromno stradanje civila, a najtragičnije je teško ranjavanje 450 srpske djece mlađe od 14 godina.

"Tragičnost rata koji smo mi preživeli ponavlja se, nažalost, u današnjim ratovima u svetu, sa enormnim stradanjem civila, a deca su najtužnija priča svih ratova", poručio je Lazić.

On kaže da mu je nakon 40 godina provedenih u hirurgiji najteže sjećanje na ranjenu djecu, njihove tužne oči i nevine komentare, ali i da mu je najveća satisfakcija činjenica da je mnogima od te djece spasio život i danas su to ljudi koji imaju svoju djecu.

Organizator "Dana sjećanja" je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a večerašnji događaj organizovan je u saradnji sa Udruženjem djece poginulih boraca "Nasljeđe" u Bijeljini.

Dušan Pavlović iz Republičkog centra rekao je novinarima da, osim sjećanja i pomena srpskim žrtvama i mučenicima, treba čuvati i sjećanje na srpske heroje odbrane.

"U Republici Srpskoj je tokom proteklog odbrambeno-otadžbinskoj rata ubijeno 447 djece, što govori i o karakteru rata, jer gdje god nije bilo Vojske Republike Srpske da odbrani srpski narod, civili su stradali na najmonstruozniji način, klanja, mučenja, silovanja najmlađih", naveo je Pavlović.

On je ocijenio da to govori o važnosti formiranja i postojanja Vojske Republike Srpske i Republike Srpske za tadašnje vrijeme, za danas i za vrijeme koje dolazi.

Dokumentarni film i predavanje ratnog hirurga Miodraga Lazića održano je u Eparhijskom kulturnom centru u Bijeljini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana