Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, za Glas Srpske: Stavićemo katanac na škole bez đaka

Dragana Keleč
Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, za Glas Srpske: Stavićemo katanac na škole bez đaka

Ako bude neophodno, ove godine ćemo raditi racionalizaciju školske mreže. Za desetak dana dobićemo ukupan broj upisanih prvačića u RS, na osnovu čega ćemo razmotriti sve parametre, a školama bez đaka prijeti gašenje.

Rekao je to u intervjuu za „Glas Srpske" ministar prosvjete i kulture Dane Malešević.

- Već nas je Osnovna škola "Ivo Andrić" iz Teslića obavijestila da njihovo područno odjeljenje Kuzmani nema nijednog učenika, zbog čega su nam oni sami predložili da to odjeljenje bude zatvoreno - kazao je Malešević.

* GLAS: Da li ove godine upisano više ili manje prvačića?

MALEŠEVIĆ: Škole nam još dostavljaju podatke. Do pada broja đaka ponovo je došlo u manjim sredinama, a više ih je upisano u većim gradovima, pa očekujemo da ukupan broj bude kao i lani. Ipak, neke seoske škole i područna odjeljenja mogle bi biti u problemima zbog nedovoljnog broja učenika.

* GLAS: Hoće li biti racionalizacije školske mreže?

MALEŠEVIĆ: Bez obzira na to što je izborna godina, ako bude neophodno radićemo racionalizaciju školske mreže. Za desetak dana dobićemo ukupan broj upisanih prvačića u RS, na osnovu čega ćemo razmotriti sve parametre, a onim školama i područnim odjeljenjima koji ne budu imali dovoljno đaka prijeti gašenje. Već nas je Osnovna škola "Ivo Andrić" iz Teslića obavijestila da njihovo područno odjeljenje Kuzmani nema nijednog učenika, zbog čega su sami i predložili da bude zatvoreno. Naravno, nastojaćemo da njihovi učitelji ne ostanu bez posla.

* GLAS: Univerzitet u Banjaluci ima problema sa isplatom honorara saradnicima i nastavnicima. Da li je i na koji način riješen taj problem?

MALEŠEVIĆ: Javni univerziteti dobijaju novac iz budžeta RS, a imaju i vlastite prihode. Poštujući autonomiju Univerziteta, očekujem da rukovodstvo vodi računa o poslovanju i racionalno troši novac. Komisija koju čine predstavnici ministarstava prosvjete i finansija, te univerziteta, zasjedaće u četvrtak i pokušati naći najbolje rješenje za taj problem sa isplatom honorara.

* GLAS: Roditelji bošnjačke djece u područnim školama u Lipnju i Kamenici kod Zvornika odbili su podići knjižice, jer u rubrici maternjeg jezika piše "jezik bošnjačkog naroda". Postoji li neki mehanizam za trajno rješenje tih problema?

MALEŠEVIĆ: Taj problem ćemo riješiti onog momenta kada političari shvate da djecu ne treba koristiti u političke svrhe. Oni nesmetano komuniciraju i igraju se, bez obzira na nacionalnost. Uglavnom, zbog izbora je ova tenzija pojačana. Kada će taj problem biti riješen, ne mogu predvidjeti. Ministarstvo poštuje Ustav RS i zakone kojima je uređena oblast obrazovanja i ne umanjuje nijednom narodu pravo na jezik. Škole u pedagošku dokumentaciju, upisuju naziv jezika u skladu sa Ustavom. Ministarstvo nije ni na koji način isključilo nesrpsku djecu iz obrazovnog sistema. Naprotiv, omogućena su jednaka prava na obrazovanje svoj djeci u Srpskoj.

Praktična nastava

* GLAS: Možemo li očekivati neki model za kvalitetniju praktična nastavu u srednjim školama i fakultetima?

MALEŠEVIĆ: Nastojimo da iniciramo i podržimo saradnju srednjih škola i poslodavaca, jer je važno da učenici po izlasku iz škole budu u potpunosti osposobljeni da rade ono za šta su se školovali.

Za to su neophodne i određene izmjene nastavnih planova, ali i sprovođenje praktične nastave. Praktična nastava je izuzetno važna i na fakultetima. Neophodno je usmjeravati univerzitete da kroz razvijanje stručne prakse studenata, obezbijede proizvode i usluge namijenjene tržištu, a time i dodatni vlastiti novac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana