Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS: Školovati kadar za kojim vapi tržište

Dragana Keleč
Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS: Školovati kadar za kojim vapi tržište

Pored izrade strategije obrazovanja i kulture, kvalitetnijih udžbenika, stručnog usavršavanja nastavnika i racionalizacije mreža osnovnih škola, prioritet u mom radu biće stvaranje čvršće veze između realnog sektora i akademske zajednice i upisivanje đaka u struke koja su neophodne tržištu rada.

Rekao je to u intervjuu za "Glas Srpske" ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević.

- Ministarstvo će zajedno sa privrednicima nastojati da definiše zanimanja koja su im potrebna i za njih izraditi nastavne planove i programe - istakao je Malešević.

* GLAS: Koji će biti Vaši prvi potezi?

MALEŠEVIĆ: Prvi izazov je izrada Strategije obrazovanja i Strategije kulture za period 2015-2020. godine. One će biti temelj za donošenje i izmjenu mnogih zakonskih i podzakonskih rješenja. Izmjenom zakona definisaćemo način upisa djece u predškolske ustanove. Zakonom ćemo precizirati i pitanje stručnog usavršavanja vaspitno-obrazovnih radnika. Potrebna je i racionalizacija mreže osnovnih škola, kao i osavremenjavanje vaspitno-obrazovnog procesa. U srednjem obrazovanju neophodno je usaglasiti potrebe tržišta rada i upisnu politiku. Primarna je i  integracija RS u Evropski prostor visokog obrazovanja i Evropski istraživački prostor.

* GLAS: Koji su najznačajniji projekti koji će da budu realizovani ove godine u obrazovanju?

MALEŠEVIĆ: Obrazovanje kao temelj jedne države je izuzetno važno  i mora se stalno raditi na njegovom unapređenju. Jedan od zadataka Ekonomske politike RS je  reforma obrazovanja. U toku je obnova školskih objekata, posebno onih koje su oštetile poplave. Biće nastavljene i razne aktivnosti kako bi se bolje primjenjivale informacione tehnologije u nastavi.

* GLAS: Na koji način će se raditi racionalizacija mreže osnovnih škola?

MALEŠEVIĆ: Početkom školske 2014/2015. godine prestalo je da radi sedam područnih odjeljenja. Ustanovljeno je da imamo škole sa nedovoljnim brojem učenika. Došli smo do podatka da finansiranje pojedinih malih škola iziskuje značajna sredstva i da je neracionalno. Ipak, racionalizaciju ne treba shvatiti negativno, već kao obezbjeđivanje boljih uslova za školovanje.

* GLAS: Koliko ste zadovoljni kvalitetom nastave u RS?

MALEŠEVIĆ: Ako kvalitet posmatramo sa aspekta materijalno-tehničkih uslova, onda možemo reći da škole ne rade u najboljim uslovima. Ako posmatramo sa aspekta usvajanja znanja i postizanja rezultata, onda možemo reći da imamo učenike koji su izuzetno talentovani. Kvalitet se može unaprijediti vrednovanjem nastavnih planova i programa, kao i stalnim usavršavanjem nastavnika, ali i provjerom stečenih znanja.

* GLAS:  Na koji način će se ove godine nastojati usaglasiti obrazovni profili sa potrebama privrede?

MALEŠEVIĆ: Škole su dužne da u lokalnim zajednicama provedu anketu među privrednicima, đacima i roditeljima i da analiziraju stanje kadrova na tržištu. Uz prijedlog plana upisa, škole Ministarstvu treba da dostave rezultate ankete i analize. U školama koje budu planirale upis đaka prema kadrovskim mogućnostima, a ne prema iskazanim potrebama tržišta rada, Ministarstvo će intervenisati. I prosvjetna inspekcija će obaviti uvid u sprovođenje anketa.

Ministarstvo će zajedno sa privrednicima nastojati da definiše zanimanja koja su im potrebna i za njih izraditi nastavne planove i programe.

* GLAS: Već godinama postoje zamjerke na kvalitet  udžbenika. Da li se u vezi s tim pitanjem mogu očekivati izmjene?

MALEŠEVIĆ: Radimo na tome da učenicima obezbijedimo što kvalitetnije udžbenike, sa što manje grešaka, na koje ponekad ukažu i roditelji. Cilj nam je i radićemo na tome da imamo udžbenike koji će zainteresovati đake i pružiti im informacije koje će ih podsticati na dalje istraživanje.

Kultura

* GLAS: Šta je neophodno uraditi u oblasti kulture?

MALEŠEVIĆ: Strategija razvoja kulture za period 2015-2020. je ulazna karta za pristup  EU fondovima kao što je "Kreativna Evropa". Pored toga, radićemo na realizaciji idejnog rješenja za Memorijalni centar u Donjoj Gradini. Raspisivanje konkursa za projekte iz oblasti kulture je u fazi pripreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana