Дане Малешевић, министар просвјете и културе РС: Школовати кадар за којим вапи тржиште

Драгана Келеч
Дане Малешевић, министар просвјете и културе РС: Школовати кадар за којим вапи тржиште

Поред израде стратегије образовања и културе, квалитетнијих уџбеника, стручног усавршавања наставника и рационализације мрежа основних школа, приоритет у мом раду биће стварање чвршће везе између реалног сектора и академске заједнице и уписивање ђака у струке која су неопходне тржишту рада.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" министар просвјете и културе РС Дане Малешевић.

- Министарство ће заједно са привредницима настојати да дефинише занимања која су им потребна и за њих израдити наставне планове и програме - истакао је Малешевић.

* ГЛАС: Који ће бити Ваши први потези?

МАЛЕШЕВИЋ: Први изазов је израда Стратегије образовања и Стратегије културе за период 2015-2020. године. Оне ће бити темељ за доношење и измјену многих законских и подзаконских рјешења. Измјеном закона дефинисаћемо начин уписа дјеце у предшколске установе. Законом ћемо прецизирати и питање стручног усавршавања васпитно-образовних радника. Потребна је и рационализација мреже основних школа, као и осавремењавање васпитно-образовног процеса. У средњем образовању неопходно је усагласити потребе тржишта рада и уписну политику. Примарна је и  интеграција РС у Европски простор високог образовања и Европски истраживачки простор.

* ГЛАС: Који су најзначајнији пројекти који ће да буду реализовани ове године у образовању?

МАЛЕШЕВИЋ: Образовање као темељ једне државе је изузетно важно  и мора се стално радити на његовом унапређењу. Један од задатака Економске политике РС је  реформа образовања. У току је обнова школских објеката, посебно оних које су оштетиле поплаве. Биће настављене и разне активности како би се боље примјењивале информационе технологије у настави.

* ГЛАС: На који начин ће се радити рационализација мреже основних школа?

МАЛЕШЕВИЋ: Почетком школске 2014/2015. године престало је да ради седам подручних одјељења. Установљено је да имамо школе са недовољним бројем ученика. Дошли смо до податка да финансирање појединих малих школа изискује значајна средства и да је нерационално. Ипак, рационализацију не треба схватити негативно, већ као обезбјеђивање бољих услова за школовање.

* ГЛАС: Колико сте задовољни квалитетом наставе у РС?

МАЛЕШЕВИЋ: Ако квалитет посматрамо са аспекта материјално-техничких услова, онда можемо рећи да школе не раде у најбољим условима. Ако посматрамо са аспекта усвајања знања и постизања резултата, онда можемо рећи да имамо ученике који су изузетно талентовани. Квалитет се може унаприједити вредновањем наставних планова и програма, као и сталним усавршавањем наставника, али и провјером стечених знања.

* ГЛАС:  На који начин ће се ове године настојати усагласити образовни профили са потребама привреде?

МАЛЕШЕВИЋ: Школе су дужне да у локалним заједницама проведу анкету међу привредницима, ђацима и родитељима и да анализирају стање кадрова на тржишту. Уз приједлог плана уписа, школе Министарству треба да доставе резултате анкете и анализе. У школама које буду планирале упис ђака према кадровским могућностима, а не према исказаним потребама тржишта рада, Министарство ће интервенисати. И просвјетна инспекција ће обавити увид у спровођење анкета.

Министарство ће заједно са привредницима настојати да дефинише занимања која су им потребна и за њих израдити наставне планове и програме.

* ГЛАС: Већ годинама постоје замјерке на квалитет  уџбеника. Да ли се у вези с тим питањем могу очекивати измјене?

МАЛЕШЕВИЋ: Радимо на томе да ученицима обезбиједимо што квалитетније уџбенике, са што мање грешака, на које понекад укажу и родитељи. Циљ нам је и радићемо на томе да имамо уџбенике који ће заинтересовати ђаке и пружити им информације које ће их подстицати на даље истраживање.

Култура

* ГЛАС: Шта је неопходно урадити у области културе?

МАЛЕШЕВИЋ: Стратегија развоја културе за период 2015-2020. је улазна карта за приступ  ЕУ фондовима као што је "Креативна Европа". Поред тога, радићемо на реализацији идејног рјешења за Меморијални центар у Доњој Градини. Расписивање конкурса за пројекте из области културе је у фази припреме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана