Данас почиње сезона лова, повећан број дивљих свиња и лисица

Данас почиње сезона лова, повећан број дивљих свиња и лисица 01.10.2017 11:36 | Срна

Нови Град - На подручју приједорске регије данас почиње сезона лова, а ове године у ловиштима евидентиран је већи број дивљих свиња и лисица, рекао је предсједник Ловачког удружења "Фазан" Нови Град Војин Бера.

"Сезона лова ће трајати до 5. јануара, а у том периоду дозвољен је лов на зеца, фазана, дивљу патку, дивљу свињу и лисицу", рекао је Бера Срни.


Према његовим ријечима, ове године у ловиштима има више него обично дивљих свиња и лисица.

"До сада је пракса била да, кад је повећан број лисица онда нема зечије дивљачи, а ове године има и лисица и зечева", рекао је он.

Бера каже да се у сарадњи са Ветеринарским заводом БиХ редовно ради мониторинг и да до сада није евидентирано бјеснило лисица на подручју општине Нови Град.

"Кад су у питању дивље свиње, била је пракса протеклих година да пољопривредници пријављују штету коју су причиниле дивље свиње али то није било већег обима. Ове године евидентиране су значајне штете на усјевима у долини ријеке Јапре па је због тога 10. септембра организована акција у којој је учествовало 60 ловаца и током које је одстријељено осам дивљих свиња", каже он.

Према његовим ријечима, у наредном периоду ловачка удружења ће организовати и активности израдње ловних узгојних и техничких објеката које ће послужити да се помогне дивљачи у случају екстремних временских прилика.

Бера је навео да ловачка удружења имају организоване професионалне ловочуварске службе како би свели на минимум појаву криволова.

На подручју општине Нови Град раде четири ловачка удружења "Фазан" Нови Град, "Срндаћ" Сводна, "Лане" Рудице и "Пастирево" Добрљин, а у овој општини има више од 800 ловаца.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица