Дан заљубљених заживио и у БиХ: Цвијећем и лијепим порукама обрадоваће вољене

nezavisne.com
Дан заљубљених заживио и у БиХ: Цвијећем и лијепим порукама обрадоваће вољене

Бањалука - Иако је потекла са Запада, традиција прослављања Дана заљубљених заживјела је и у БиХ, па ће тако и данас многи заљубљени, упркос општој беспарици, неким поклоном, гестом или лијепом поруком и честитком усрећити своје вољене.

Данас је дан када се празнује љубав, а заљубљени парови труде се на Валентиново партнеру посветити још више пажње него иначе, показати своје осјећаје и изненадити их поклоном, а он може бити цвијеће, плишана играчка, накит...

Из бањалучких цвјећара су нам потврдили да су већ протеклих дана неки наручили букете управо за Валентиново, а најтраженије су црвене руже.

Бањалучанка Ања С. са којом смо разговарали ипак истиче да је њој с њеним партнером сваки дан 14. фебруар.

"Неке ситнице, лијепе ријечи, гест или цвијеће би требало да буду и више него довољни, љубав се не купује. Кад некога волиш онда се трудиш да му уљепшаш сваки дан", казала је Ања.

Иван Шијаковић, социолог, истиче да је грађанима потребно да прослављају један дан као што је Дан заљубљених.

"Ово је примамљив празник који прославља љубав и камо среће да се тај дан прославља што масовније", казао је Шијаковић.

Према његовим ријечима, живимо у потрошачком друштву, које је достигло врхунац.

"Све што позива на неку врсту куповине, трошења, пригодних поклона, то изазива задовољство и чини човјека срећним", казао је Шијаковић.

Александар Милић, психолог, сматра да Дан заљубљених подразумијева да се људи више воле, уважавају, те чине једни другима угодне ствари.

"Иако ће многи рећи да је љубав потребно исказивати сваки дан, а не само тај један у години, то није разлог да ипак тај један дан не учините нешто лијепо за своју љубав", истиче Милић.

Према његовим ријечима, Дан заљубљених има за циљ да се људи зближавају, и тих дана престаје било какав конфликт и почиње неки повољнији период.

"Љубав треба његовати, испољавати лијепим понашањем и поступцима. Прихватање једни других, пружање пажње на разне начине, куповање поклона - то је оно, што би рекли, квалитет живота", казао је Милић.

Снијег је јуче умањио потражњу код уличних продавача, па продавци за штандовима у Бањалуци истичу да нису задовољни продајом јер, како кажу, тешка је и економска ситуација па не чуди да је мали број парова који купује поклоне.

"Протеклих година много више су парови куповали једни другима поклоне", казала је једна продавачица.

У једној продавници накита су рекли да су ипак задовољни продајом и да се с накитом за неку даму као поклоном никад не може погријешити.

Ипак, има и оних који овај празник игноришу и сматрају да није у духу наше традиције.

Прво повезивање Дана светог Валентина с романтичном љубављу догодило се у 14. вијеку у Енглеској и Француској, гдје је 14. фебруар традиционално био дан када птице проналазе своје партнере. Тада је био обичај да љубавници једни другима шаљу љубавне поруке и међусобно се зову Валентинима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана