Dan bez cigareta obilježava se i u BiH

Agencije
Dan bez cigareta obilježava se i u BiH

Sarajevo - U brojnim zemljama širom svijeta danas se obilježava Dan bez cigareta, tokom kojeg se pokušava edukovati stanovništvo o opasnostima koje nosi duvanski dim, a tim povodom danas će u Banjaluci, Mostaru i Sarajevu biti održan cjelodnevni događaj “Život u dimu - spasi me!”

Ova interaktivna video-prezentacija biće organizovana u sklopu inicijative “Klima bez dima” i nastavak je napora usmjerenih ka podizanju svijesti građana BiH o štetnosti pušenja i posljedicama pasivnog pušenja kojem su svi, pa i djeca, trudnice, starije osobe, konstantno izloženi u svim javnim prostorima u BiH.

Inicijativa “Klima bez dima” ovim događajem pokreće i kampanju za prikupljanje 10.000 glasova kao njihovo obećanje za stvaranje okruženja bez duvanskog dima i ljepše svakodnevice za sve građane u BiH.

Izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije pokazuje da gotovo pet i po miliona ljudi godišnje umre od bolesti izazvanih duvanom. Stručnjaci već godinama ukazuju da je stanje u BiH alarmantno jer se nalazi među 20 vodećih zemalja u svijetu po konzumiranju duvana. Rezultati istraživanja pokazuju da skoro polovina odraslog stanovništva pripada kategoriji stalnih pušača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana