Dala matične ćelije, pa ostala bez njih

RTRS
Dala matične ćelije, pa ostala bez njih

Banjaluka - Umjesto da uživa u roditeljstvu i prvim danima svoje kćerkice, Jelena Đurđević bori se za istinu. Nije ni slutila šta je čeka, kada je sa suprugom Mirkom, odlučila da pohrane matične ćelije preko kompanije "Cryo Save ".

Umjesto da uživa u roditeljstvu i prvim danima svoje kćerkice, Jelena Đurđević bori se za istinu. Nije ni slutila šta je čeka, kada je sa suprugom Mirkom, odlučila da pohrane matične ćelije preko kompanije "Cryo Save". Znali su da postoji mogućnost da pohrana ne uspije, ali u njihovom slučaju mnogo je toga još nerazjašnjeno.

Za  i čuvanje matičnih ćelija, Jelena je kaže čula preko medija i ni u jednom trenutku nije sumnjala u njihov rad. Ipak, sve se to promijenilo. Preko njihovog fejsbuk profila saznala je za akciju.

Nije ni slutila da će problemi nastati – 10 dana pred porođaj na jednom sajtu je slučajno pročitala da je Krijo sejv pred propadanjem, i da im je račun blokiran. Jelena je odmah nazvala kontakt osobu iz " Cryo Save ".

Najveća sumnja je nastala tokom i nakon porođaja 4. avgusta. Kontakt osoba im je promijenjena gotovo za vrijeme porođaja, a 3 sata nakon porođaja desila se nesvakidašnja situacija.

Pokušavali su Jelena i Mirko dobiti kontakt osobu, ali je telefon bio ugašen. U međuvremenu, kurir se snašao i odnio matične ćelije.

Nije mogla dobiti kontakt osobu iz Banjaluke, pa je došla do " Cryo Save " u Srbiji, gdje su joj poručili da se ne miješaju u rad sa klijentima iz Srpske. Jelena je dobila mejl u kojem su joj napisali da nisu izdvojili dovoljan broj matičnih ćelija nakon porođaja i da su joj propale. Iako je dogovor bio da nakon 14 dana dostave laboratorijske rezultate kao i podatke o pohrani matičnih ćelija u banci u Švajcarskoj, to su uradili nakon 45 dana. Samo joj je poručeno da sama sazna šta se desilo sa matičnim ćelijama i da to vidi sa kurirom.

Kompanija " Cryo Save " ima zvanični sajt na kojoj kontakt brojevi nisu u funkciji, što svakako budi sumnju u njihov rad. Da slučaj bude još čudniji, na istoj adresi prijavljene su dvije kompanije koje se bave pohranjivaeem matičnih ćelija. Naša televizija kontaktirala je osobu, koja je bila zastupnik ove komapnije u Banjaluci. Danas nije željela pred kameru, dok se, kako je navela, ne konsultuje sa kompanijom u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana