Дах Медитерана запљуснуо Бањалуку

Милош Васиљевић
Дах Медитерана запљуснуо Бањалуку

Бањалука - Паљба херцегновских тромбоњера, дух карневала и маскенбала зачињени мирисом мимозе, уз дефиле мажореткиња јуче су парадирали центром Бањалуке, а одушевљени пролазници уживали су и у звуцима Градске музике Хецег Новог, која традицију чува пуних 130 година.

"Караван мимозе" прошао је од хотела "Палас" и Трга Крајине даље кроз Господску улицу, до Храма Христа Спаситеља, па се вратио до парка "Петар Кочић".

Дефиле 45 учесника из Црне Горе - мажореткиња, кловнова, и свирача измамили су прегршт осмијеха и на кратко донијели дух туристичке атракције на Црногорском приморју. Херцегновски и бокељски бренд, окупио је све генерације, а неки од њих упутиће се пут Медитерана на 49. "Празник мимозе", који ће почети 2. и трајати до 28. фебруара.

- Суштина каравана је да позовемо људе широм региона да присуствују нашем празнику - казала је Марија Кривокапић, из Службе за информисање  Херцег Нови.

У току празника који традиционално почиње прве суботе у фебруару подијели се на стотине килограма мимозе, тона рибе, хиљаде литара вина и пива. Организатори кажу да је ова манифестација идеална прилика да хладнији предјели, бар на кратко, замијене топлом медитеранском климом.

- У Бањалуци се данас осјећа дах прољећа у духу мимозе - рекла је портпарол Туристичке организације Бањалука Бранка Бранковић.

Из Туристичке организације Херцег Нови кажу да годишње 30 одсто ноћења биљеже гости из Републике Српске, па тако и за ову прилику очекују велики број људи из Бањалуке.

- Припремили смо богат културни и спортски садржај, а очекује нас прелијепо вријеме и одличан амбијент. Много Бањалучана посјећује празник мимозе као и туриста из осталих крајева Српске - рекао је менаџер за развој ТО Херцег Нови Далибор Вуковић.

На траси каравана прије Бањалуке су се нашли Златибор, Јагодина, Београд и Бијељина. "Празник мимозе" почеће 2. фебруара, а разноврстан програм ће трајати цијелог мјесеца. Фестивал ће отворити карневалска поворка, а предвиђен је и концерт Нине Бадрић. Наредног дана слиједи "Фешта од мимозе, рибе и вина", од Кумбора до Баошића, као и маскенбал на којем ће наступити Тијана Дапчевић.

Туризам

Бањалука је спремна за сарадњу са Херцег Новим и отворене су могућности да заједнички аплицирају за инострана средства одређеним пројектима, речено је на састанку представника два града.

Потпредсједници Скупштине града Саша Чудић и Милан Милаковић, те начелница Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Наталија Тривић угостили су јуче делегацију општине Херцег Нови са којом су разговарали о пројектима у области туризма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана