Дадиље троструко скупље од вртића

Цвија Мркоњић
Дадиље троструко скупље од вртића

Бањалука - Родитељи широм Српске који за своје малишане нису успјели да обезбиједе мјесто у вртићу морају да пронађу дадиљу, чије је ангажовање скоро троструко скупље у односу на вртић.

Боравак једног малишана у вртићу кошта 165, док бебиситерке за чување једног дјетета наплаћују и до 400 КМ. Ако родитељ у вртић шаље двоје или више дјеце, цијена се умањује, док дадиље за чување више дјеце у истој породици наплаћују папрено. Бебиситерке пристају и на обављање додатних кућних послова као што су кување за породицу, чишћење или пеглање, али онда цијена расте и до 600 КМ.

Огласи су препуни понуда жена различитих старосних група које нуде своје услуге породицама, а према ријечима родитеља, дадиље најчешће проналазе по препорукама родбине и пријатеља.

- Моју трогодишњу кћерку већ двије године чува госпођа коју ми је препоручила пријатељица. Дадиљу плаћам 350 КМ, а тим новцем се може платити боравак троје дјеце у вртићу. Међутим, немам избора - рекла је Жељана Марушић из Добоја.

Бањалучко Удружење грађана Центар за креативни рад са дјецом "Добри медо" организовало је обуке за дадиље које су обухватале рад са психолозима, педагозима, педијатрима, обраду тема из области чувања дјеце са инвалидитетом, правне радионице, те обуку у пружању прве помоћи и о безбједности дјеце.

- Дадиље које су положиле завршни тест добиле су сертификат и родитељи путем наше веб странице могу да контактирају са обученим дадиљама, којих тренутно има око 40 - рекла је извршни директор Центра Татјана Курузовић.

Она је казала да је интересовање родитеља за ангажовање сертификованих бебиситерки у посљедње вријеме порасло, а цијене чувања дјеце одређују дадиље самостално.

Према ријечима дадиља које траже посао путем огласа, цијена чувања једног дјетета креће се од 300 до 400 КМ.

- Пензионер сам и већ годинама чувам дјецу, наплаћујем 300 КМ за чување једног дјетета. Тешко је путем огласа пронаћи породицу, јер родитељи немају повјерења, а ни ја не бих радила за свакога. Углавном се ослањам на препоруке - рекла је дадиља из огласа која је жељела да остане анонимна.

Вртићи пребукирани

На подручју РС вртиће немају 22 општине, а у оним градовима у којима обданишта постоје увијек се тражи мјесто више. Да су вртићи пребукирани, потврдили су у Министарству просвјете и културе РС и навели да за упис у ове установе чека 2.643 малишана.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана