Цвјета продаја станова у Бањалуци

ATV
Цвјета продаја станова у Бањалуци

Некретнине у Бањалуци поскупиће и до пет одсто ако се настави садашњи тренд продаје станова. Иако цијена досеже и до папрених 3.000 марака по квадрату, то не спречава купце да, још у току градње, капаришу некретнину. Купци станова у Бањалуци су из свих крајева Српске. Продавци имају објашњење.

“Бањалука је специфична и ту је стање на тржишту доста добро из више разлога. Ту је Универзитетски центар, административни, политички, културни и сваки други и углавном када погледамо структуру купаца, када видимо да половина купаца није из Бањалуке, онда долазимо до закључка да је Бањуалука атрактивна за инвестирање у некретнине”, рекао је Драган Милановић из Агенције за некретнине Ремакс.

Помама је и у Требињу. Тамошњи инвеститори кажу да се станови продају као никад, често, и прије почетка изградње.

“Обично се на добрим локацијама у Требињу станови продају, што би се рекло на ливади, чим се крене градити. Ја мислим да је прије свега разлог донекле лежи и у кризи банкарског сектора и то су људи са запада, највише наших људи, јер је негативна камата на штедњу, и онда они свој новац желе да инвестирају у некретнине”, истакао је Милан Томановић из “Леа инвест” из Требиња.

Мања камата на стамбене кредите је један од разлога због чега се станови у Бањалуци купују више него икада, кажу економисти. Купци су, већином, наши људи из иностранства. Умјесто чувања пара у банци, гастербајтери се одлучују да уложе у некретнине.

“Свако од њих има неку жељу да овдје остане њихова сигурна база, неки повратак себи да обезбједи. Обично када зараде неки први новац у иностранству купе неку некретнину у Бањалуци”, рекао је уредник портала SWOT.ba Раде Шегрт.

Након куповине, станови чекају повратак власника који, обично, у њима станују кад у иностранству оду у пензију. Дотад их, у Бањалуци, рентају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана