Cvijeće ukrašava svečanu trpezu

Priredila: Jasmina Perišić
Cvijeće ukrašava svečanu trpezu

Svečana atmosfera svakog doma u dane Vaskrsa biće još ljepša ako dodamo nekoliko detalja koji će uljepšati kuću i trpezu.

Velikim praznicima podjednako se raduju i djeca i odrasli, pa zajedno mogu da ukrase kuću i učine da slavlje bude još potpunije. Upravo radost zbog Vaskrsa podstiče ljude da u svoje domove unesu dašak veselja i proljeće pomoću raznih dekoracija. Okupljanje porodice oko stola najradosniji je dio svakog praznika, a još ljepšim ga čini sto ukrašen sitnicama koje simbolizuju taj dan. Mašta i kreativnost tada dolaze do izražaja, a za dodatnu inspiraciju donosimo nekoliko savjeta za uređenje kuće i stola.

Proljeće

Materijal za uređenje možda već imate kod kuće ili ga možete pronaći u prirodi. Nije nužno da idete u kupovinu po ukrase jer je Vaskrs praznik kojem proljeće daje posebnu draž. Jaja iskombinovana sa cvijećem i poredana po stolu dovoljno su lijep detalj. Bitno je da za uređenje trpeze i doma birate svjetlije boje, poput žute i bijele. Obavezan dio dekoracije su svakako šarena jaja, a njihovu ljusku možete iskoristiti i za pravljenje cvjetnih aranžmana. Tako, na primjer, možete napraviti manji otvor na užem vrhu jajeta, iscijediti sadržaj i oprati ljusku iznutra. Odaberite podlogu na koju ćete staviti ljusku. To mogu biti stalci za meko kuvana jaja ili čak kutija od jaja. Sve što treba da uradite je da ljusku napunite sa malo vode i da kao u vazi aranžirate proljećno cvijeće.

Staklene kugle

Takođe, iskoristite sve čari proljećnog cvijeća za ukrašavanje kuhinje, jer će vam u takvoj atmosferi spremanje vaskršnjih jela biti ugodnije. I za dekoraciju stola odaberite stolnjake u toplijim bojama, poput zelene, žute ili bijele, a dobro će doći i boja šampanjca. Na svijetlim bojama vaša dekoracija će još više doći do izražaja. Kako biste oživjeli cijelu priču, možete se opredijeliti i za nadstolnjak u nekoj življoj boji. Uz malo mašte obične korpice ili staklene kugle možete pretvoriti u idealno mjesto u kojem ćete držati ofarbana jaja i kolače za mališane. Od plastične kantice uz pomoć ljepila, svilene trake, lišća, vještačkog ili prirodnog cvijeća napravite korpice. Plastičnu ručku od kantice omotajte svilenom trakom. Svježe lišće ili sitnije vještačko cvijeće ili čak i prirodno zalijepite po ivicama kantice i vaša ukrasna korpica u koju ćete staviti slamu i jaja zadiviće sve goste.

Svijećnjaci

Na stolu možete postaviti i svijećnjake koje ste sami napravili, čime ćete pokazati svoju kreativnost, ali i dokazati da ste se potrudili da za Vaskrs sve bude posebno i drugačije. Može vam pomoći jednostavna ideja za najljepši svijećnjak u obliku pileta koji će djeca obožavati. Dvije čaše sa postoljem dobro operite i obrišite. Čaše okrenute naopačke i sa spoljne strane zaštitite trakom. Lakom u žutom spreju pošpricajte unutrašnjost čaša tako da malo po malo špricate kako vam boja ne bi curila po čaši. Ostavite da se boja dobro osuši. Vrućim ljepilom zalijepite žuto perje na dijelu gdje je stub čaše pa tankim kistom nacrtajte oči i kljun na čaši. Na vrh stavite svijeću i vaši originalni svijećnjaci su gotovi. Jako su zanimljivi i svidjeće se svima, a naročito djeci.

Ikebane

Djeca se, naravno, pored jaja raduju i neobičnim slatkišima koji su nezaobilazni na svakoj svečanoj trpezi. Važno je da napravite neke kolače interesantnog oblika kako bi ukrašavali sto. Svoj dom možete uljepšati i novim zavjesama koje će se uklapati uz dekoraciju stola, a možete napraviti i vaskršnje ikebane koje će krasiti vaše stolove. Na balkonu ili u dvorištu možete postaviti drvce sa ukrasnim jajima, a ako želite da ukrasite ulaz u dom, uvijek možete napraviti vijenac od svježeg cvijeća na koji možete nalijepiti ukrasna jaja. Najvažnije od svega je, ipak, da vaš dom na praznik vaskrsenja bude čist i mirisan i da u njemu toga dana vlada sloga i mir.

--------------------------------------------------------------------------------------

Recepti

Rolovana teletina

Na svečanoj vaskršnjoj trpezi za ručak se često nađe teleće meso, a jedan od zanimljivih recepata je rolovana teletina. Potrebno je 1,2 kg teletine od bubrežnjaka ili grudi, 3 veze blitve ili špinata, 2 pečene paprike, ruzmarin, suvi biljni začin, ulje i bijelo vino.

Meso odvojite od kostiju, posolite i pospite ruzmarinom. Preko njega rasporedite špinat ili blitvu. Preko špinata složite filete paprika. Sve urolajte i uvežite tankim kanapom. Stavite u pekač, prelijte uljem, vodom i bijelim vinom, pa pecite oko 40 minuta. Dodajte povrće po želji, a zatim pecite još sat. Servirajte uz krompir, tikvice ili šargarepu.

Vaskršnji pereci

Vaskrs je nezamisliv bez peretaka, a po receptu koji donosimo ovo pecivo pripremale su brojne generacije.

Potrebno je 10 žumanaca, 10 kašika ulja, 1 kašika soli i 1 kašika šećera. Sve mutiti dok masa ne postane gusta i bijela. Od devet bjelanaca umiješati čvrst snijeg pa sjediniti sa prethodnom smjesom. Dodati 250 g oštrog brašna i 350 g meke nule. Od svega umijesiti glatko tijesto i oblikovati valjak promjera od osam do 10 centimetara. Na dasci posutoj sa dosta brašna valjak isjeći na 17 dijelova okruglog oblika.

Svaki dio zarezati na tri mjesta, a u sredini svakog napraviti otvor drškom varjače. Peretke najprije obariti u kipućoj slanoj vodi. Kada su obareni i ocijeđeni, premazati ih preostalim bjelancetom i peći u podmazanom plehu dok ne porumene.

Klovnovi od jaja

Ovo ukusno predjelo biće mamac za vašu djecu. Tvrdo skuvajte jaja, ogulite ih i odrežite dio na širem dijelu da dobijete ravno postolje. Malom kašikom izvadite žumanca pa ih dobro izmiješajte sa maslacem, nasjeckanim peršunom, limunovim sokom i senfom uz mali dodatak soli i bibera. Smjesom ispunite jaja, a u svako utisnite po dva zrna bibera (oči) i po jedan klinčić (nos). Ispod nosa napravite mali zarez pa u njega umetnite komadić mrkve (usta) malo premazan majonezom.

Vrh jaja premažite majonezom, na to stavite listiće salate ili peršuna (kosa) pa poklopite šeširićima napravljenim od polovine čeri paradajza ili rezane paprike. Možete ih učvrstiti polovinama čačkalice ili rezane mrkve. Svako ukrašeno jaje postaviti na kolutić šunke.

Svečani kolač

Ovaj kolač je jednostavan, ali jako ukusan pa ne sumnjamo da će nestati sa vaše trpeze brzinom svjetlosti. Potrebno je: 3 šolje jogurta, 2 šolje šećera, 1 šolja ulja, 1 šolja kokosovog brašna, 2 šolje brašna, 3 kašičice kakaoa, 2 kašičice sode bikarbone, 500 ml slatke pavlake za šlag, 9 kašika čokoladnog namaza. Umutite jogurt i šećer pa dodajte ulje, kokosovo brašno i brašno pomiješano sa kakaom i sodom bikarbonom. Dobro umutite pa sipajte u pleh (od 25 do 35 cm), premazan maslacem i posut brašnom. Pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 25 minuta. Pečen biskvit prohladite pa premažite sa 5 kašika čokoladnog namaza. Ostavite da se ohladi. Umutite pavlaku za šlag pa dodajte 4 kašike namaza. Dobro umutite i premažite preko biskvita. Kolač izrežite kada se ohladi i stegne.

Poslastica u ljusci

Na svečanom ručku dobro će doći i neobičan slatkiš - poslastica u ljusci jajeta. Za pripremu ovog deserta pored jaja je potrebna i igla, kalup za mafine, aluminijumska folija i papirni ubrus. Jaja operite, probušite rupicu na donjoj strani pomoću igle pa iscijedite žumance i bjelance. Zatim jaje iznutra isperite, držite u slanoj vodi, osušite i nauljite unutrašnjost jajeta. Smjesu za kolače pripremite po svom ukusu. Mi preporučujemo smjesu za čokoladne kolače ili brzi kolač sa limunom. Ovu smjesu ćete najlakše sipati u jaja ako je stavite u kesu kojoj ćete odsjeći jedan ćošak. Jaja pecite od 12 do 14 minuta u kalupu za mafine.

Vaskršnja torta

Praznična trpeza nezamisliva je bez torte, a predlažemo da napravite vaskršnju. Potrebno je 5 jaja, 3 žumanca, 170 g šećera, 120 g brašna. Za fil je potrebno 750 ml mlijeka, 10 kašika šećera, 10 kašika griza, 250 g maslaca, 200 g sirnog namaza. Osim toga, potrebna je još i manja konzerva kajsija, dvije kesice šlag krema, šarene bombone u obliku jaja, krupno sjeckani lješnik. Umutite pet bjelanaca sa 100 g šećera. Posebno umutite osam žumanaca sa 70 g šećera. Sjedinite bjelanca i žumanca i dodajte brašno pa promiješajte varjačom. Smjesu sipajte u kalup prečnika 26 cm i pecite na 200 stepeni oko 25 minuta. Mlijeko i šećer stavite da se kuvaju. Kada provri postepeno dodajte griz i kuvajte pet minuta. U vruć fil dodajte maslac i sirni namaz te mikserom dobro umutite. Patišpanj podijelite na pola i vratite donju koru u kalup u kojem se peče. Sipajte polovinu vrućeg fila, a zatim složite polovine kajsija. Preko kajsija stavite ostatak fila, a onda i drugu koru. Ostavite preko noći u kalupu da se dobro stegne. Šlag pripremite po uputstvu sa kesice i dekorišite tortu. Bočnu stranu prekrijte sjeckanim lješnicima ili orasima, a šarene bombone u obliku jaja poređajte po torti po vašoj želji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana