Цвијеће украшава свечану трпезу

Приредила: Јасмина Перишић
Цвијеће украшава свечану трпезу

Свечана атмосфера сваког дома у дане Васкрса биће још љепша ако додамо неколико детаља који ће уљепшати кућу и трпезу.

Великим празницима подједнако се радују и дјеца и одрасли, па заједно могу да украсе кућу и учине да славље буде још потпуније. Управо радост због Васкрса подстиче људе да у своје домове унесу дашак весеља и прољеће помоћу разних декорација. Окупљање породице око стола најрадоснији је дио сваког празника, а још љепшим га чини сто украшен ситницама које симболизују тај дан. Машта и креативност тада долазе до изражаја, а за додатну инспирацију доносимо неколико савјета за уређење куће и стола.

Прољеће

Материјал за уређење можда већ имате код куће или га можете пронаћи у природи. Није нужно да идете у куповину по украсе јер је Васкрс празник којем прољеће даје посебну драж. Јаја искомбинована са цвијећем и поредана по столу довољно су лијеп детаљ. Битно је да за уређење трпезе и дома бирате свјетлије боје, попут жуте и бијеле. Обавезан дио декорације су свакако шарена јаја, а њихову љуску можете искористити и за прављење цвјетних аранжмана. Тако, на примјер, можете направити мањи отвор на ужем врху јајета, исциједити садржај и опрати љуску изнутра. Одаберите подлогу на коју ћете ставити љуску. То могу бити сталци за меко кувана јаја или чак кутија од јаја. Све што треба да урадите је да љуску напуните са мало воде и да као у вази аранжирате прољећно цвијеће.

Стаклене кугле

Такође, искористите све чари прољећног цвијећа за украшавање кухиње, јер ће вам у таквој атмосфери спремање васкршњих јела бити угодније. И за декорацију стола одаберите столњаке у топлијим бојама, попут зелене, жуте или бијеле, а добро ће доћи и боја шампањца. На свијетлим бојама ваша декорација ће још више доћи до изражаја. Како бисте оживјели цијелу причу, можете се опредијелити и за надстолњак у некој живљој боји. Уз мало маште обичне корпице или стаклене кугле можете претворити у идеално мјесто у којем ћете држати офарбана јаја и колаче за малишане. Од пластичне кантице уз помоћ љепила, свилене траке, лишћа, вјештачког или природног цвијећа направите корпице. Пластичну ручку од кантице омотајте свиленом траком. Свјеже лишће или ситније вјештачко цвијеће или чак и природно залијепите по ивицама кантице и ваша украсна корпица у коју ћете ставити сламу и јаја задивиће све госте.

Свијећњаци

На столу можете поставити и свијећњаке које сте сами направили, чиме ћете показати своју креативност, али и доказати да сте се потрудили да за Васкрс све буде посебно и другачије. Може вам помоћи једноставна идеја за најљепши свијећњак у облику пилета који ће дјеца обожавати. Двије чаше са постољем добро оперите и обришите. Чаше окренуте наопачке и са спољне стране заштитите траком. Лаком у жутом спреју пошприцајте унутрашњост чаша тако да мало по мало шприцате како вам боја не би цурила по чаши. Оставите да се боја добро осуши. Врућим љепилом залијепите жуто перје на дијелу гдје је стуб чаше па танким кистом нацртајте очи и кљун на чаши. На врх ставите свијећу и ваши оригинални свијећњаци су готови. Јако су занимљиви и свидјеће се свима, а нарочито дјеци.

Икебане

Дјеца се, наравно, поред јаја радују и необичним слаткишима који су незаобилазни на свакој свечаној трпези. Важно је да направите неке колаче интересантног облика како би украшавали сто. Свој дом можете уљепшати и новим завјесама које ће се уклапати уз декорацију стола, а можете направити и васкршње икебане које ће красити ваше столове. На балкону или у дворишту можете поставити дрвце са украсним јајима, а ако желите да украсите улаз у дом, увијек можете направити вијенац од свјежег цвијећа на који можете налијепити украсна јаја. Најважније од свега је, ипак, да ваш дом на празник васкрсења буде чист и мирисан и да у њему тога дана влада слога и мир.

--------------------------------------------------------------------------------------

Рецепти

Ролована телетина

На свечаној васкршњој трпези за ручак се често нађе телеће месо, а један од занимљивих рецепата је ролована телетина. Потребно је 1,2 кг телетине од бубрежњака или груди, 3 везе блитве или шпината, 2 печене паприке, рузмарин, суви биљни зачин, уље и бијело вино.

Месо одвојите од костију, посолите и поспите рузмарином. Преко њега распоредите шпинат или блитву. Преко шпината сложите филете паприка. Све уролајте и увежите танким канапом. Ставите у пекач, прелијте уљем, водом и бијелим вином, па пеците око 40 минута. Додајте поврће по жељи, а затим пеците још сат. Сервирајте уз кромпир, тиквице или шаргарепу.

Васкршњи переци

Васкрс је незамислив без перетака, а по рецепту који доносимо ово пециво припремале су бројне генерације.

Потребно је 10 жуманаца, 10 кашика уља, 1 кашика соли и 1 кашика шећера. Све мутити док маса не постане густа и бијела. Од девет бјеланаца умијешати чврст снијег па сјединити са претходном смјесом. Додати 250 г оштрог брашна и 350 г меке нуле. Од свега умијесити глатко тијесто и обликовати ваљак промјера од осам до 10 центиметара. На дасци посутој са доста брашна ваљак исјећи на 17 дијелова округлог облика.

Сваки дио зарезати на три мјеста, а у средини сваког направити отвор дршком варјаче. Перетке најприје обарити у кипућој сланој води. Када су обарени и оцијеђени, премазати их преосталим бјеланцетом и пећи у подмазаном плеху док не порумене.

Кловнови од јаја

Ово укусно предјело биће мамац за вашу дјецу. Тврдо скувајте јаја, огулите их и одрежите дио на ширем дијелу да добијете равно постоље. Малом кашиком извадите жуманца па их добро измијешајте са маслацем, насјецканим першуном, лимуновим соком и сенфом уз мали додатак соли и бибера. Смјесом испуните јаја, а у свако утисните по два зрна бибера (очи) и по један клинчић (нос). Испод носа направите мали зарез па у њега уметните комадић мркве (уста) мало премазан мајонезом.

Врх јаја премажите мајонезом, на то ставите листиће салате или першуна (коса) па поклопите шеширићима направљеним од половине чери парадајза или резане паприке. Можете их учврстити половинама чачкалице или резане мркве. Свако украшено јаје поставити на колутић шунке.

Свечани колач

Овај колач је једноставан, али јако укусан па не сумњамо да ће нестати са ваше трпезе брзином свјетлости. Потребно је: 3 шоље јогурта, 2 шоље шећера, 1 шоља уља, 1 шоља кокосовог брашна, 2 шоље брашна, 3 кашичице какаоа, 2 кашичице соде бикарбоне, 500 мл слатке павлаке за шлаг, 9 кашика чоколадног намаза. Умутите јогурт и шећер па додајте уље, кокосово брашно и брашно помијешано са какаом и содом бикарбоном. Добро умутите па сипајте у плех (од 25 до 35 цм), премазан маслацем и посут брашном. Пеците у рерни загријаној на 180 степени око 25 минута. Печен бисквит прохладите па премажите са 5 кашика чоколадног намаза. Оставите да се охлади. Умутите павлаку за шлаг па додајте 4 кашике намаза. Добро умутите и премажите преко бисквита. Колач изрежите када се охлади и стегне.

Посластица у љусци

На свечаном ручку добро ће доћи и необичан слаткиш - посластица у љусци јајета. За припрему овог десерта поред јаја је потребна и игла, калуп за мафине, алуминијумска фолија и папирни убрус. Јаја оперите, пробушите рупицу на доњој страни помоћу игле па исциједите жуманце и бјеланце. Затим јаје изнутра исперите, држите у сланој води, осушите и науљите унутрашњост јајета. Смјесу за колаче припремите по свом укусу. Ми препоручујемо смјесу за чоколадне колаче или брзи колач са лимуном. Ову смјесу ћете најлакше сипати у јаја ако је ставите у кесу којој ћете одсјећи један ћошак. Јаја пеците од 12 до 14 минута у калупу за мафине.

Васкршња торта

Празнична трпеза незамислива је без торте, а предлажемо да направите васкршњу. Потребно је 5 јаја, 3 жуманца, 170 г шећера, 120 г брашна. За фил је потребно 750 мл млијека, 10 кашика шећера, 10 кашика гриза, 250 г маслаца, 200 г сирног намаза. Осим тога, потребна је још и мања конзерва кајсија, двије кесице шлаг крема, шарене бомбоне у облику јаја, крупно сјецкани љешник. Умутите пет бјеланаца са 100 г шећера. Посебно умутите осам жуманаца са 70 г шећера. Сједините бјеланца и жуманца и додајте брашно па промијешајте варјачом. Смјесу сипајте у калуп пречника 26 цм и пеците на 200 степени око 25 минута. Млијеко и шећер ставите да се кувају. Када проври постепено додајте гриз и кувајте пет минута. У врућ фил додајте маслац и сирни намаз те миксером добро умутите. Патишпањ подијелите на пола и вратите доњу кору у калуп у којем се пече. Сипајте половину врућег фила, а затим сложите половине кајсија. Преко кајсија ставите остатак фила, а онда и другу кору. Оставите преко ноћи у калупу да се добро стегне. Шлаг припремите по упутству са кесице и декоришите торту. Бочну страну прекријте сјецканим љешницима или орасима, а шарене бомбоне у облику јаја поређајте по торти по вашој жељи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана