Čuvati svetinju za koju su borci dali živote

C. M.
Čuvati svetinju za koju su borci dali živote

Petrovo - Vidovdan - krsna slava Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga (OS) BiH obilježen je juče širom Srpske, a u brojnim hramovima služene su liturgije i održane akademije.

Predsjednik RS Milorad Dodik na obilježavanju slave Vojske RS na Ozrenu podsjetio je da su vojnici učinili odlučujući korak u odbrani svog naroda.

- Sjećanje na ulogu VRS se ne gubi, naročito ne na Vidovdan, koji je od istorijskog značaja za Srbe - poručio je Dodik.

Komandant Trećeg pješadijskog (RS) puka Nedeljko Kopuz istakao je da je Ozren podnio veliko stradanje u proteklom ratu, dok je ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić kazao da Vlada RS nastoji maksimalno da poboljša ekonomsko stanje boračke populacije.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović naglasio je da se RS mora čuvati kao zjenica oka.

Poslije liturgije i parastosa u manastiru Svetog Nikole na Ozrenu, proslava je nastavljena lomljenjem slavskog kolača i kulturno-umjetničkim programom. Obilježavanje je uveličala i najpoznatija grupa bajkera "Noćni vukovi", koji su prije dolaska na Ozren položili vijence na spomenik najmlađem srpskom borcu Spomenku Gostiću u Doboju.

U čestitki povodom Vidovdana, predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović pozvala je na slogu i čuvanje svetinje za koju su borci dali svoje živote i dijelove tijela, štiteći vjekovna ognjišta i svoj narod.

Vidovdan je liturgijama i svečanim akademijama obilježen i u Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Gradišci, Kneževu, Šamcu, Rogatici, Ugljeviku, te drugim lokalnim zajednicama u RS, a slavu VRS proslavilo je i udruženje "Zavet otadžbini" u Lazarevu u Srbiji. U Doboju je juče obilježen Dan grada, a gradonačelnik Obren Petrović poručio je da su nova radna mjesta prioritet Gradske uprave. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana