Цури рок за уплату накнада

Анита Јанковић-Речевић
Цури рок за уплату накнада

Бањалука - Власници и корисници пољопривредних парцела у Српској дужни су да до 10. марта уплате накнаду за противградну заштиту, а регистровани пољопривредни произвођачи који не изврше ову обавезу неће моћи остварити право на подстицаје.

У Пореској управи РС појашњавају да су накнаду за финансирање система противградне заштите, према одлуци Владе Српске, дужна да плаћају правна и физичка лица која су власници и корисници земљишних површина, те правна лица чија је дјелатност осигурање и реосигурање имовине.

Нагласили су да сви они имају обавезу да до 10. марта Пореској управи РС поднесу годишњу пореску пријаву за све накнаде.

- Накнада за противградну заштиту плаћа се на рачун јавних прихода РС и износи 1,8 КМ по регистрованом хектару обрадивог земљишта. Правна лица чија је дјелатност осигурање и реосигурање имовине и лица плаћају 0,25 одсто од укупног прихода оствареног по завршном рачуну за прошлу годину - рекли су у Пореској управи.

У предузећу “Противградна превентива РС” истичу да је степен наплате од власника и корисника обрадивих земљишних површина изузетно низак, те да годишње из тих разлога остају без 200.000 КМ.

- Већина пољопривредника није упућена на који начин се плаћа накнада за финансирање система противградне заштите. Апелујемо на њих да изврше своје обавезе - истакли су у овом предузећу. Објаснили су да се систем противградне заштите финансира из четири извора. Воћњаци и житна поља остају заштићени захваљујући подстицајима, средствима локалних заједница на чијем подручју се спроводи заштита од града, новцем власника и корисника обрадивих парцела, те средствима осигуравајућих друштава.

- Накнада за локалне заједнице обрачунава се на основу броја противградних станица распоређених на њиховој територији - рекли су у “Противградној превентиви”. Истичу да припреме за почетак сезоне, која креће од 15. априла, увелико трају те да је током зиме обављен преглед и ремонт опреме.

- Ове године ће у систему заштите бити 26 општина и градова на чијем подручју је распоређено 218 класичних противградних станица, 11 аутоматских противградних станица, те 35 приземних генератора сребро-јодида - објаснили су у “Противградној превентиви” и додали да ће сезону дочекати са 1.790 противградних ракета.

Упутство

У Противградној превентиви РС истичу да се упутство за плаћање накнаде за противградну заштиту може преузети на сајту предузећа њњњ.пгпрс-инфо.цом, као и на шалтерима свих подручних јединица Пореске управе. Додали су да се упутство може наћи и на сајту Пореске управе РС, а годишња пореска пријава за све накнаде подноси се на обрасцу ПП-ОН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана