Čubrilović: Medicina u Srpskoj ne zaostaje za svjetskim trendovima

Srna
Čubrilović: Medicina u Srpskoj ne zaostaje za svjetskim trendovima

Teslić - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je u Tesliću, tokom otvaranja Petog međunarodnog kongresa doktora medicine Srpske sa međunarodnim učešćem, da medicina u Republici Srpskoj ne zaostaje za svjetskim trendovima.

"Zadovoljstvo je bilo slušati o svim dostignućima u medicini Republike Srpske koja u visokom stepenu prati svjetska dostignuća, s obzirom na postojeću ekonomsku moć", rekao je Čubrilović novinarima, nakon što je svečano otvorio Kongres.


On je naglasio da treba odati priznanje nosiocima Kongresa koji na ovaj način doprinose prepoznavanju Republike Srpske kao sredine koja se ozbiljno bavi zdravstvom.

"Nadam se da će sve institucije u Srpskoj prepoznati značaj rad u ovoj oblasti i da će uložiti dodatne napore da bi bila obezbijeđena i finansijska sredstva", istakao je Čubrilović.

On je naveo da je u prethodnom periodu urađeno mnogo na obnavljanju zdravstvenih objekata, kao i da je pohvalno to što se domaći ljekari kontinuirano obrazuju u inostranim klinikama, da bi u budućnosti bili na usluzi građanima Republike Srpske.

S obzirom na to da je večerašnji kongres sa međunarodnim učešćem, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić ocijenio je da je to dokaz da je Organizacioni odbor uspio da okupi eminentne stručnjake iz oblasti zdravstva, čemu resorno ministarstvo i teži.

"Osim ulaganja u objekte i opremu, ulaganje u ljude i edukaciju najbolji je pokazatelj da smo na tom putu uspjeli, da imamo dobro društvo doktora medicine koje je u stanju da organizuje ovako dobar kongres sa više od 160 radova i 350 učesnika", naglasio je Bogdanić.

Predsjednik Foruma doktora jugoistočne Evrope Andrej Kehajov istakao je da su kongres i program organizovani na visokom nivou, te dodao da je prisustvovao na prethodna četiri.

On je izrazio zadovoljstvo zbog toga što su ljekari iz Republike Srpske članovi ovog foruma i najavio da će razgovarati sa ministrom Bogdanićem i članovima Organizacionog odbora Kongresa da deveti Forum doktora jugoistočne Evrope bude održan u Republici Srpkoj.

Predsjednik Upravnog odbora Društva doktora medicine Republike Srpske Siniša Miljković rekao je da su teme ovogodišnjeg kongresa, između ostalog, masovne nezarazne bolesti sa akcentom na hipertenziju, kardiovaskularnim i cerebralnim bolestima, akutnim stanjima, novinama u hirurgiji, dijagnostici i terapiji.

Organizator Petog međunarodnog kongresa doktora medicine Republike Srpske sa međunarodnim učešćem, koji se održava u "Banja Vrućici", je Društvo doktora medicine Srpske pod pokroviteljstvom Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske.

Ministru Bogdaniću uručena je plaketa za doprinos održavanju Kongresa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana