Чубриловић: Медицина у Српској не заостаје за свјетским трендовима

Срна
Чубриловић: Медицина у Српској не заостаје за свјетским трендовима

Теслић - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је у Теслићу, током отварања Петог међународног конгреса доктора медицине Српске са међународним учешћем, да медицина у Републици Српској не заостаје за свјетским трендовима.

"Задовољство је било слушати о свим достигнућима у медицини Републике Српске која у високом степену прати свјетска достигнућа, с обзиром на постојећу економску моћ", рекао је Чубриловић новинарима, након што је свечано отворио Конгрес.


Он је нагласио да треба одати признање носиоцима Конгреса који на овај начин доприносе препознавању Републике Српске као средине која се озбиљно бави здравством.

"Надам се да ће све институције у Српској препознати значај рад у овој области и да ће уложити додатне напоре да би била обезбијеђена и финансијска средства", истакао је Чубриловић.

Он је навео да је у претходном периоду урађено много на обнављању здравствених објеката, као и да је похвално то што се домаћи љекари континуирано образују у иностраним клиникама, да би у будућности били на услузи грађанима Републике Српске.

С обзиром на то да је вечерашњи конгрес са међународним учешћем, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић оцијенио је да је то доказ да је Организациони одбор успио да окупи еминентне стручњаке из области здравства, чему ресорно министарство и тежи.

"Осим улагања у објекте и опрему, улагање у људе и едукацију најбољи је показатељ да смо на том путу успјели, да имамо добро друштво доктора медицине које је у стању да организује овако добар конгрес са више од 160 радова и 350 учесника", нагласио је Богданић.

Предсједник Форума доктора југоисточне Европе Андреј Кехајов истакао је да су конгрес и програм организовани на високом нивоу, те додао да је присуствовао на претходна четири.

Он је изразио задовољство због тога што су љекари из Републике Српске чланови овог форума и најавио да ће разговарати са министром Богданићем и члановима Организационог одбора Конгреса да девети Форум доктора југоисточне Европе буде одржан у Републици Српкој.

Предсједник Управног одбора Друштва доктора медицине Републике Српске Синиша Миљковић рекао је да су теме овогодишњег конгреса, између осталог, масовне незаразне болести са акцентом на хипертензију, кардиоваскуларним и церебралним болестима, акутним стањима, новинама у хирургији, дијагностици и терапији.

Организатор Петог међународног конгреса доктора медицине Републике Српске са међународним учешћем, који се одржава у "Бања Врућици", је Друштво доктора медицине Српске под покровитељством Академије наука и умјетности Републике Српске, Министарства здравља и социјалне заштите и Министарства науке и технологије Републике Српске.

Министру Богданићу уручена је плакета за допринос одржавању Конгреса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана