Црвени картон за 237 дрогираних возача

Анита Јанковић-Речевић
Црвени картон за 237 дрогираних возача

Бањалука - Поред пијаних возача који свакодневно крстаре друмовима Српске све је више оних који за волан сједају под утицајем опијата и угрожавају свој, али и животе других учесника у саобраћају.

 

 

О томе свједоче поражавајући подаци Министарства унутрашњих послова (МУП) РС, према којима је за девет мјесеци ове године због вожње под утицајем дроге из саобраћаја искључен чак 141 возач више него у истом периоду лани.

- Полицијски службеници су за девет мјесеци ове године искључили 237 возача, јер су управљала возилом под утицајем опијата, док је у истом периоду лани искључено њих 96 - рекли су у МУП-у.

Подаци су још поразнији када је у питању алкохол, па је тако полиција за девет мјесеци ове године из саобраћаја искључила 10.737 припитих или пијаних возача.

У истом периоду прошле године црвени картон због алкохола добило је 10.904 возача.

- Алкохол је један од најчешћих узрока саобраћајних несрећа са најтежим посљедицама и код возача у припитом стању са само једним промилом алкохола могућност погрешног реаговања у односу на тријезно стање је повећана за око 13 пута, а вид им је знатно ослабљен - истичу у МУП-у Српске.

Појашњавају да код возача који у организму имају око три промила алкохола објективно процјењивање ситуације потпуно изостаје, а пажња и перцепција су јако површни и краткотрајни, а често се и губе.

- У таквом стању људи предмете виде дупло, долази до поспаности, а склони су и свађи, вријеђању, тучи, напаствовању и другом недоличном понашању. Код људи са више од три промила алкохола у организму све функције су ослабљене толико да долази до дубоког сна, па чак и до коме, тако да је вожња у таквом стању изразито опасна - рекли су у МУП-у.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић оцјењује да је вожња под утицајем опијата и алкохола, уз велику брзину, највећи проблем безбједности саобраћаја, истичући да извјештаји МУП-а указују на озбиљан проблем.

  • Тренутно радимо на набавци опреме за мјерење индикатора за безбједност саобраћаја. Поред брзине биће мјерено и присуство алкохола у крви возача. Мјерења ћемо радити два пута годишње на цијелој територији РС тако што ћемо поставити пунктове за алко-тестирања и сваки возач који наиђе на пункт биће контролисан. На основу података које добијемо знаћемо тачно присуство пијаних возача на улицама и да ли мјере које спроводимо дају резултате или морамо бити агресивнији - рекао је Радовић и додао да би прво мјерење требало да буде на прољеће идуће године. Истакао је да агенција спроводи низ акција да би пробудила свијест возача да не сједају за волан након неколико попијених чашица, истичући да у децембру због празника почиње опширна кампања за вожњу без алкохола, да би у том периоду био смањен број саобраћајних несрећа.

Акција

МУП од данас организује акцију појачане контроле саобраћаја, са акцентом на контролу брзине кретања и присуства алкохола у организму учесника у саобраћају.

Контрола саобраћаја нарочито ће бити усмјерена на мјеста и дионице на путевима на којима је евидентиран највећи број саобраћајних несрећа са посљедицама по лица.

Казне

У МУП-у РС истичу да ће возач који управља возилом под дејством опојне дроге или других опојних средстава, те лијекова платити казну од 100 до 300 марака. Биће му изречена и мјера забране управљања возилом од једног до четири мјесеца, а добиће и два казнена бода.

- Возач који изазове саобраћајну несрећу под утицајем дроге мора да плати казну од 300 КМ до 1.000 КМ, а добија и забрану вожње аутомобила од једног до шест мјесеци - навели су у МУП-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана