Црногорци попили три пута више млијека из БиХ него цијела ЕУ

nezavisne.com
Црногорци попили три пута више млијека из БиХ него цијела ЕУ

Сарајево - Иако Босна и Херцеговина већ неколико година има дозволу за извоз млијека у земље Европске уније, од тога има веома мало финансијске користи.

У прилог томе говори и чињеница да је за 11 мјесеци ове године у ЕУ извезено око десет милиона марака млијека, што је троструко мање од истовременог извоза у Црну Гору.

Главни извозни партнер када је Унија у питању је Хрватска, у коју је извезено 9,3 милиона КМ вриједности млијека, а која је то опет вишеструко вратила с обзиром на то да су из сусједне земље на наше тржиште пласирали млијеко вриједно 34,21 милион КМ. Да ствар буде гора, у односу на 2017. годину, извоз у Хрватску опао је за око 40 одсто.

Док БиХ са једне стране не може да оствари озбиљан извоз у ЕУ, девет од десет највећих увозника млијека у БиХ долази управо из европске заједнице народа.

Њемачка је, примјера ради, у овој години у БиХ извезла чак 52,68 милиона КМ млијека, док је комплетан извоз из Босне и Херцеговине у иностранство износио нешто више од 70 милиона КМ.

Сарајевска мљекара “Милкос” једна је од оних које посједују дозволу за извоз, али ни они, осим Хрватске, не успијевају да се појаве на полицама других земаља. Адин Факић, директор ове мљекаре, каже како је главни проблем конкурентност.

“ЕУ фармери су конкурентнији од фармера из БиХ. Они производе много јефтиније млијеко него што то раде бх. фармери јер имају бољи пословни амбијент и услове пословања. Ми једноставно производимо скупо млијеко и нисмо конкурентни готовим производом”, каже Факић. Сматра како су два догађаја била пресудна за домаће млијеко.

Прво је ЕУ укинула квоту за производњу млијека коју су имали у свакој земљи, што је довело до експанзије у производњи и побољшане понуде. Друго, Русија је тада увела блокаду увоза из ЕУ, што је довело до великих количина млијека на тржишту ЕУ и смањења цијена. У свему томе, БиХ се није снашла. Сада имамо случај да су се у Хрватској појавиле чешке и мађарске мљекаре и на рафама су заузеле мјесто бх. мљекара.

Иначе, Савјет министара БиХ усвојио је у петак информацију Министарства спољне трговине и економских односа БиХ о стању на тржишту млијека и млијечних производа у Босни и Херцеговини за период 2014-2017. година и јануар-јун 2018. године.

Према информацији, мљекарска производња је стратешка грана пољопривреде у Босни и Херцеговини и основ развоја овог сектора с обзиром на то да између 12.000 и 14.000 пољопривредних произвођача производи млијеко за тржиште укупне вриједности од око 300 милиона КМ на годишњем нивоу.

Према тој информацији, извоз млијека у четири посљедње године биљежи позитивна кретања и од 2015. до 2017. године повећан је за 25 одсто.

Укупна производња сировог млијека у 2017. години у БиХ износила је 682 милиона литара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана