Članstvo sindikata na reviziji

Marijana Miljić
Članstvo sindikata na reviziji

Banjaluka - Sindikati u Srpskoj naći će se uskoro pod lupom Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS, a kako bi dobili status reprezentativnog i kartu za učešće u socijalnom dijalogu, svaki od njih moraće na papiru dokazati da okuplja minimalno pet odsto ukupne radničke populacije.

Novim Zakonom o radu, koji je ove sedmice stupio na snagu, cenzus reprezentativnosti spušten je sa 20 na pet odsto. U Zakonu o radu je navedeno da se reprezentativnim sindikatom na nivou RS smatra sindikat u koji je učlanjeno ne manje od pet odsto ukupnog broja zaposlenih u Srpskoj u najmanje tri područja, oblasti i grane. Prema posljednjim podacima, koje je objavio Republički zavod za statistiku, u Srpskoj je na kraju septembra prošle godine bilo zaposleno 248.783. To znači da sindikat mora imati oko 12.500 članova iz najmanje tri oblasti kako bi bio reprezentativan.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović rekao je da je utvrđivanje reprezentativnosti prvi korak nakon što je stupio na snagu Zakon o radu.

- Trenutno ne možemo reći ko je od sindikata reprezentativan. Radne grupe za utvrđivanje reprezentativnosti su formirane. Sindikati treba da dokažu svoju reprezentativnost, odnosno da dostave dokumentaciju da imaju pet odsto radnika od ukupnog broja zaposlenih u najmanje tri grane, područja ili oblasti prema podacima Republičkog zavoda za statistiku - rekao je Savanović i dodao da očekuje da status reprezentativnih dobiju Savez sindikata RS i Konfederacija sindikata RS na čijem su čelu Ranka Mišić i Obrad Belenzada.

Savanović ističe da i oni moraju dokumentima dokazati reprezentativnost.

- Moraju nam dostaviti sve dokaze kako bi pokazali da su reprezentativni. Kada utvrdimo reprezentativnost, odmah ćemo krenuti sa pregovorima o kolektivnom ugovoru - kazao je Savanović.

Rok za otpočinjanje pregovora o kolektivnom ugovoru je 30 dana od dana stupanja na snagu Zakona o radu, a poslodavci i sindikati ga moraju usaglasiti najkasnije 90 dana poslije početka primjene zakona.

U Savezu sindikata RS su kazali da su i sa cenzusom od 20 odsto bili reprezentativni i da im neće biti problem da to dokazu sa četiri puta nižom granicom.

- Pod krovom Saveza sindikata RS nalazi se 15 granskih sindikata i imamo oko 120.000 članova - kazali su u najmasovnijoj sindikalnoj organizaciji u Srpskoj.

Predsjednik Konfederacije sindikata RS Obred Belenzada kaže da i oni ispunjavaju uslove za reprezentativnost i da će to dokazati kako bi počeli pregovori o kolektivnom ugovoru.

- Vidjeli smo do čega se došlo kada socijalni partneri ne razgovaraju. Zbog toga treba što prije da svi zajedno sjednemo za sto kako bismo došli do što boljeg kolektivnog ugovora - rekao je Belenzada.

Predsjednik Unije sindikata radnika u zdravstvu RS Miodrag Femić rekao je da do sada nisu bili reprezentativni, ali da su tu snagu dobili novim Zakonom o radu.

Narodna skupština RS usvojila je krajem decembra prošle godine novi Zakon o radu. Savez sindikata RS odbijao je da pregovara sa Vladom i poslodavcima, a na dan zasjedanja Narodne skupštine organizovao je proteste ispred zgrade parlamenta.

Razbijanje monopola

Obrad Belenzada kaže da smanjenje cenzusa za reprezentativnost sa 20 na pet odsto povećava konkurentnost među sindikatima.

- To samo može doprinijeti boljoj borbi za radnička prava. Više nećemo biti u situaciji da odluke o važnim društvenim pitanjima budu ostavljene na milost i nemilost jednom sindikatu ili sindikalnom vođi - kaže Belenzada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana