Цјеновник итазвао рат ауто-школа

Анита Јанковић-Речевић
Цјеновник итазвао рат ауто-школа

Бањалука - Ауто-школе у Српској нејединствене су када је ријеч о најнижој цијени часа обуке за будуће возаче, па тако једни сматрају да је 15 марака реална цијена због лошег стандарда грађана, док други тврде да се пословање исплати само уз двоструко већи износ.

Средином овог мјесеца у БиХ је на снагу ступио Правилник о измјенама и допунама Правилника о оспособљавању за возача моторних возила, а доношењем овог документа стечени су услови за одређивање најниже цијене часа обуке будућих возача. Власници ауто-школа већ су се упустили у калкулисање, односно која цијена би била исплатива, међутим, мишљења су различита.

Члан Управног одбора Асоцијације ауто-школа БиХ и власник ауто-школе "Ивић" из Бањалуке Здравко Ивић каже да би цијена часа обуке требало да буде најмање 30 КМ како би школе колико-толико биле профитабилне, подсјећајући да је Асоцијација затражила повећање цијена у намјери да заштити најнижу цијену часа као основе за опорезивање, јер, како тврди, многе школе не плаћају порез и послују мимо закона.

- У Хрватској је обука четири пута скупља него у РС, а дажбине за ауто-школе су двоструко јефтиније. Код нас је час испод 20 марака, иако је та цијена прописана 2007. године. Међутим, многи то не поштују па час наплаћују 10 или 15 КМ, што је нерентабилно - каже Ивић.

Додаје да је поскупљење неминовно ради квалитетније обуке кандидата, али и уређења у овој области, односно како би се стало у крај преварама и нелојалној конкуренцији.

- У РС се сада може добити потврда за 100 КМ, чак ни да се не прође обука за вожњу. У протеклих пет година све је пуштено низ воду и нико не контролише ову област. Цијена возачког испита се не може одређивати као на пијаци, ујутро скупље, а у подне јефтиније, и зато нам треба јединствена цијена која мора бити знатно виша од садашње - сматра Ивић.

С њим се не слаже власник бањалучке ауто-школе "Мир" Миленко Јаћимовић, који истиче да минимална цијена, с обзиром на кризу у земљи, не смије бити већа од 15 КМ.

- То је посматрајући стандард грађана више него реално. Можемо ми обуку наплаћивати и 1.000 КМ, али то би довело да затварања 70 одсто малих школа јер не би имале кандидата - рекао је Јаћимовић. Навео је да је прича о вишим цијенама лобирање ауто-школа које, како каже, само гледају свој интерес.

- Они предлажу да обука буде 850 КМ како би могли враћати кредите јер су покуповали најновије аутомобиле и сад им треба новца. Виша цијена неће обезбиједити квалитетнију обуку јер инструктор који ради квалитетно исто ће радити била обука скупља или не, а тако је и са оним лошим - каже Јаћимовић.

Инструктор у ауто-школи "Стоп" из Бијељине Миљан Трифковић каже да би био презадовољан да најнижа цијена часа обуке буде 20 КМ.

- Било би одлично када би цијена могла бити и виша али треба бити реалан, јер и сада када час обуке кошта између 10 и 15 КМ многи траже да плаћају на шест, осам и више рата - рекао је Трифковић. Додао је да су због најављеног поскупљења у посљедње вријеме људи похрлили да полажу возачки испит како би уграбили јефтине часове.

- Посао се пред Нову годину повећао и до 50 одсто. Највише се полаже за Ц и Е категорије, јер возачи масовно одлазе у иностранство - појаснио је Трифковић.

Власник ауто-школе "Сигнал" из Добоја Демоња Демоњић каже да најнижа цијена не би требало да буде испод 25 КМ.

- Влада тотално безвлашће јер нема контроле ауто-школа. Смањује се број часова, смањују се цијене и мало ко ради по закону. Код мене час кошта 20 КМ, а комплетна обука 700 КМ, и сматрам да поскупљење од пет марака грађанима не би било много - рекао је Демоњић и додао да осим усклађивања јединствене цијене треба пооштрити контролу ауто-школа.

Коначну одлуку о најнижој цијени сата из теоретског и практичног дијела оспособљавања кандидата за возаче донијеће Савјет министара БиХ на приједлог Министарства комуникација и транспорта БиХ.

- Сада када је Правилник ступио на снагу започећемо консултације у вези са приједлогом цијена, како би се израдили нацрти који би били предмет даљих консултација, с циљем доношења исправних одлука - рекли су у Министарству комуникација и додали да ће након успостављања најнижих цијена ауто-школе моћи саме утврђивати свој цјеновник, али ће морати узети у обзир прописане минималне вриједности.

Превозници

Предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт из РС Никола Грбић сматра да најнижа цијена једног часа обуке за возаче не би требало да буде скупља од 15 марака.

- Ако дође до поскупљења, смањиће се број кандидата за полагање, а ми већ сада муку мучимо са мањком професионалних возача - рекао је Грбић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана