Чисте ријеке залог за здраву будућност

Милош Васиљевић
Чисте ријеке залог за здраву будућност

Бањалука - Занимљивим програмом, који су припремили ученици школа "Јован Јовановић Змај" и "Иво Андрић", уз подршку штићеника Дјечијег дома "Рада Врањешевић" и Центра "Заштити ме", јуче је на Тргу Крајине обиљежен Свјетски дан вода.

Ријеке, прије свега Врбас, велико су природно богатство које треба чувати и непрекидно му посвећивати пажњу. Да би надолазеће генерације имале квалитетну воду за пиће, те могле да уживају у љепотама водотока, сви морамо водити рачуна о екологији и чувању ријека од опасности које вребају на сваком кораку. Ово је поручено са манифестације коју је организовало предузеће "Водовод", а подржали су је професори и студенти Природно-математичког, Технолошког и Шумарског факултета, те њихове колеге са Универзитета за пословне студије и Независног универзитета.

- Бањалука је град зеленила, град на Врбасу и град вода, имамо срећу и природом нам је дато да имамо доста водотокова на нашем подручју. Међутим, то није нешто што је загарантовано и што се може занемарити. Имали смо много захтјева са терена за боље снабдијевање водом, поготово приградских и сеоских подручја гдје се мора још доста уложити -  казао је градоначелник Игор Радојичић.

Он је подсјетио да је прошле године одлуком Скупштине града пренесена надлежност управљања сеоским водоводима са Центра за развој пољопривреде и села на "Водовод".

Директор "Водовода" Зоран Поповић је казао да је то предузеће до сада преузело око 50 одсто сеоских водовода и да очекује да ће тај посао бити окончан до краја ове године.

- Колики је то систем и самим тим посао, говори податак да је ријеч од око 700 километара сеоске мреже, али али уз  помоћ града и то ћемо ријешити - рекао је Поповић.

Ученици другог разреда Основне школе "Иво Андрић", браћа Аљоша и Лав Савановић, срећни су што су учествовали на овој манифестацији, а ни хладно вријеме није умањило њихово задовољство.

- Плесали смо и пјевали, а све смо ово вјежбали са нашом учитељицом. Било је много публике и надамо се да су уживали - рекли су Савановићи.

Предузеће "Водовод", које ове године обиљежава и 110 година постојања, представило је своје активности.

Активности клубова

Посјетиоци манифестације на Тргу Крајине могли су, између осталог, да се упознају са радом и активностима Спортско-риболовног савеза РС, ронилачких и рафтинг клубова.

- Често организујемо еколошке манифестације још од 2003. године. Средњи ток ријеке Врбас од Бочца до Бањалуке, прави је примјер како ријека треба да буде чиста. Организовали смо регате, те радили на заштити и промоцији нашег Врбаса - казао је предсједник Рафтинг клуба "Кањон" Александар Пастир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана