Cipelama i udžbenicima mame đake na zanat

Milijana Latinović
Cipelama i udžbenicima mame đake na zanat

Banjaluka - Privrednici u Srpskoj godinama vape za školovanim zanatlijama, te stipendijama, obezbijeđenom praksom i zaposlenjem nastoje privući što više osnovaca da upisuju zanate, a pojedini su otišli i korak dalje te đacima obećavaju i kupovinu udžbenika i obuće.

Među firmama koje su spremne da izađu u susret đacima kako bi sutra u svojim pogonima imali dobro obučen kadar je i banjalučka Tvornica obuće “Bema”.

S obzirom na to da će u banjalučkoj Školi učenika u privredi od jeseni biti otvoreno i jedno odjeljenje za smjer tehničar modelar obuće, u “Bemi” najavljuju da će svima koji upišu taj smjer obezbijediti praksu, a oni koji se trudom i zalaganjem pokažu kao najbolji obezbijediće sebi siguran posao po završetku školovanja.

- Za taj kadar će sigurno biti posla u godinama koje dolaze. Strateški cilj “Beme” je da proizvodi svoje cipele i da svoj proizvod ponudimo Zapadu. Nedostaje nam tridesetak modelara, kao i poslovođa i inženjera. I mene sutra neko treba da zamijeni. Kupićemo knjige za to cijelo odjeljenje, svima obezbijediti par obuće, platićemo mjesečne karte za one koji putuju, a garantujemo zaposlenje i praksu - rekao je tehnički direktor “Beme” Marinko Umičević i dodao da se školovan kadar suvim zlatom plaća i u Evropi.

Umičević obećava da će najboljima pomoći da upišu fakultet, te da se usavršavaju u Milanu.

Direktor banjalučke Škole učenika u privredi Dragoljub Vuković kaže da je Ministarstvo prosvjete i kulture RS odobrilo upis jednog odjeljenja smjer tehničar modelar obuće.

- Vidjećemo koliko će učenika biti zainteresovano za ovaj smjer. Nema bolje motivacije za đake od stipendije, obezbijeđene prakse i sigurnog posla - rekao je Vuković i dodao da je ovo dobar primjer i ostalim privrednicima.  

Za školovanim kadrom vapi i derventska fabrika obuće “Sanino”. Direktor ovog preduzeća Radovan Pazurević kaže da je za iskorak u poslovanju, veću zaradu i bolji plasman na tržištu školovan kadar prijeko potreban.

- Nama već duže vrijeme nedostaju modelari obuće. Radimo improvizacije, obučavamo radnike, ali to nije dovoljno. Za učenike koji upišu smjer obućara i ove godine ćemo obezbijediti praksu, a mnogi će po završetku moći i da se zaposle kod nas - rekao je Pazurević.

On je istakao da će đaci koji na jesen upišu smjer tehničar modelar obuće u Banjaluci za četiri godine, kada završe školovanje, biti kadar za koji će se privrednici otimati.

Iako na području Dervente uspješno posluje nekoliko fabrika obuće, u Srednjoškolskom centru “Mihajlo Pupin” u ovoj opštini već pet godina upisuju samo po jedno odjeljenje obućara, trogodišnji smjer, jer za modelare, kažu, nemaju nastavni kadar.

  • Upisna politika naše škole i ove godine je jedno odjeljenje obućara, trogodišnji smjer. Orijentisani smo prema tržištu i prilagodili smo se potrebama privrede. Nismo u mogućnosti da upisujemo četvorogodišnji smjer jer nemamo nastavnika - rekao je direktor Srednjoškolskog centra “Mihajlo Pupin” Predrag Drinić.

Tehničar za obradu drveta

Dragoljub Vuković ističe da, osim za modelare obuće, ima naznaka da će praksa biti obezbijeđena i za one koji upišu smjer tehničar za obradu drveta.

- Privrednici su zainteresovani da stipendiraju đake koji upišu ovaj smjer, ali i da im obezbijede praksu - rekao je Vuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana