Cilj stručnih savjetovanja pomoć nezaposlenima

D. S.
Cilj stručnih savjetovanja pomoć nezaposlenima

Pale - Zavod za zapošljavanje RS pravi individualne planove zapošljavanja koji će pomoći nezaposlenom da profiliše svoje interese i aktivnosti s ciljem pronalaženja posla.

Kako navode u Zavodu, individualni plan zapošljavanja je dokument koji sadrži, između ostalog, podatke o licu koje traži zaposlenje, zanimanje i aktivnosti koje će preduzeti s ciljem zapošljavanja.

 - Prilikom popunjavanja individualnog plana nezaposleno lice se, između ostalog, izjašnjava i o mogućnostima samostalnog kontaktiranja poslodavca ili uz stručnu pomoć savjetodavca - navedeno je u saopštenju.

Iz Zavoda navode da se ova informacija uzima iz razloga da bi se nezaposlenom pružila stručna pomoć ukoliko ne može da ostvari kontakt sa poslodavcem.

Naglašeno je da stručno savjetovanje i rad sa nezaposlenim podrazumijeva pružanje informacija putem individualnog savjetovanja, info seminara, radionica do realizovanja savjetodavnog rada u biroima. U postupku pružanja savjetodavnih usluga, a na osnovu intervjua i ličnih karakteristika, kao i pokazatelja na tržištu rada, istaknuto je u saopštenju Zavoda, nezaposleno lice će se svrstati prema stepenu zapošljivosti u jednu od tri grupe.

- Veoma često se u javnosti čuju kritike upućene Zavodu od poslodavca da su nezadovoljni upućenim licima, jer se dešava da i oni sa kojima bude kontaktirano i koji budu upućeni poslodavcu ne dođu na razgovor za posao i upravo zbog toga se ovim načinom nastoji doći do pravih informacija i profila da bi se, sa jedne strane, lice zaposlilo, a sa druge zadovoljila potreba poslodavca, a to je i naša osnovna funkcija - usklađivanje ponude i potražnje - navedeno je u saopštenju Zavoda za zapošljavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana