Цијене горива зауставиле возила

Данијела Стоканић
Цијене горива зауставиле возила

Бањалука - Једночасовном обуставом саобраћаја возачи широм БиХ исказали су јуче незадовољство због поскупљења горива, упозоривши надлежне да ће с овом мјером наставити све док не буду испуњени њихови захтјеви.

Возачи су своја возила зауставили у 17 часова, а до великих гужви дошло је на готово свим саобраћајницама, осим у Херцеговини, гдје није било обуставе. На транзитима и аутопутевима примијећене су километарске колоне, а највећа блокада била је на приједорској петљи, гдје је заустављено око 200 возила. Међу незадовољним возачима било је и оних који су се ту затекли игром случаја, због чега су пљуштале псовке и увреде. На путу за Карановац остало је блокирано и возило Јелене П, која се са дјететом враћала од љекара. Ова очајна мајка каже да није знала шта да ради “заробљена у колони”, а дијете је непрестано плакало.

- Да сам знала да ће бити оваква гужва на путу, не бих ни кретала љекару јер је испало још горе - кратко је рекла.

Предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС, које је организатор ове акције, Никола Грбић, истакао је да ће наставити са протестима.

- План је да натјерамо надлежне у БиХ да утичу на снижавање цијена горива, које је најскупље у протеклих неколико година. Нећемо стати са блокадом док не буде заустављен раст цијена -  рекао је предсједник овог удружења Никола Грбић.

Министар индустрије и енергетике РС Петар Ђокић сматра да цијена горива може бити снижена. Према његовим ријечима, Министарство спољне трговине и економских односа БиХ и ентитетска министарства треба да координишу активности и утичу на све дистрибутере у БиХ да то учине.

- Мислим да се оне могу снизити, с тим да се кључне одлуке које су раније донесене и у функцији су подршке развоју инфраструктуре у области саобраћаја не треба доводити у питање, али има других намета који се могу смањити - рекао је Ђокић.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић је замолио оне који протестују да омогуће рад полицајцима, хитној помоћи, ватрогасцима и комуналним службама јер ће у супротном чинити кривично дјело. Да би стали у крај скоку цијена горива, које су у БиХ од фебруара порасле неколико пута, на друштвеним мрежама је прије неколико дана покренута акција “Стоп поскупљењу горива”, у којој се возачи позивају да сваки дан, почевши од јуче, у 17 часова на један сат зауставе своја возила, гдје год се у том моменту налазе.

Информације

Возачи из цијеле БиХ јуче су на друштвеним мрежама размјењивали фотографије и информације са терена. Међу информацијама, између осталог, било је да нема кажњавања због протеста, као и да су проходни путеви за кола хитне помоћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана