Цијене аутобуских карата скачу за 10 одсто

nezavisne.com
Цијене аутобуских карата скачу за 10 одсто

​Бањалука, Сарајево - Аутобуске карте поскупјеће за минимално 10 одсто у наредном периоду, потврдили су нам из неколико превозничких предузећа, а разлог је, кажу, скок цијена горива.

Ступањем на снагу Закона о измјенама и допунама Закона о акцизама БиХ од 1. фебруара грађани ће плаћати 18 фенинга скупље гориво по литри, а како ствари стоје - више новца ће издвајати и за аутобуске карте.

Дејан Мијић, директор "Аутопревоза" Бањалука, казао је за "Независне" да ће цијене карата и у градском превозу и у међународном саобраћају бити повећане за минимално 10 одсто. 

"Од 1. јануара је дошло до повећања најниже плате тако да морамо то да ускладимо, а већ су најављена нова поскупљења због скупљег горива, тако да ће цијене карата дефинитивно бити више", казао је Мијић. 

Анес Садиковић, директор предузећа "Боснаеџпрес" Добој, казао је да се прва два мјесеца ове године цијене превоза неће мијењати, али ће ставити на папир рачуницу па видјети како даље и колике ће бити корекције цјеновника.

"У првих неколико мјесеци морамо сјести и све израчунати, а цијена карата зависиће од промета путника па до потрошње. У марту или априлу можемо очекивати корекцију цијене карата", казао је Садиковић и нагласио да уколико дође до поскупљење - биће то од пет до 10 одсто.
Момчило Сладоје, предсједник Удружења аутопревозника РС и директор "Центротранса" Источно Сарајево, казао је да не може да износи заједнички став у име Удружења, јер се чланови нису усагласили по овом питању.

"У међународном саобраћају највјероватније неће доћи до повећања цијене, а надамо се да неће доћи ни у републичком, јер морамо размишљати о томе ко нам плаћа карту", казао је Сладоје.

Он је истакао да ће са повећањем цијена карата путници почети одустајати од превоза.

Никола Грбић, предсједник Удружења превозника РС, казао је што се тиче теретног саобраћаја да ће цијене остати исте, али да ће поскупјети у путничком.

"Превозници су већ вјероватно одредили цијене карата које ће бити више. Грађани су принуђени да уласком у аутобус плате карту у већем износу", казао је Грбић и додао да је за очекивати да цијене превоза буду више за 10 одсто. 

Славиша Кајкут, предсједник Удружења потрошача "Реакција", каже да ова поскупљења иду на штету потрошача, те да ће неке друге потрепштине морати изостати из потрошачке корпе због скупљег превоза. 

Бањалучанка Марија Г. сматра да је повећање цијене карата велики удар на џепове грађана.

"Када гориво поскупи превозници одмах дижу цијене, а када дође до појефтињења цијене остају исте, што је неправедно. И ова појединачна карта од 1,60 КМ ми је превише јер аутобус користим често с обзиром на то да немам ауто", казала је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана