Цијена тоне пелета и до 600 КМ

nezavisne.com
Цијена тоне пелета и до 600 КМ

Бањалука, Петрово - Потрага за већом количином пелета углавном се завршава безуспјешно, кажу купци који страхују од још хладнијих дана, а и нека предузећа код којих су грађани током љета резервисали пелет, како би се на вријеме обезбиједили, ових дана им отказују наруџбе.

Како расте потражња, тако је нарасла и цијена пелета, која је са мање од 300 скочила сада и до вртоглавих 600 КМ за тону.

Поједине фирме чак су ишле и корак даље па су тражиле од купаца да унапријед плате пелет, али им се касније нису јављале, поручујући им само да ће сви који су уплатили добити наруџбе.

Због такве ситуације ових дана друштвене мреже усијале су се од љутитих потрошача који сматрају да су изварани од приватних фирми.

"Моји пријатељи из Добоја у марту су уплатили седам тона пелета, а скоро су им јавили да ће им довозити само једну јер га нема", један је од коментара.

Радмила Самарџић из Петрова каже да је још љетос наручила четири тоне пелета. "Наручили смо пелет по цијени од 280 КМ, да би нам у августу рекли да је цијена порасла на 300 КМ, на шта смо поново пристали", истиче Самарџићева.

Међутим, прекјуче је доживјела неугодно разочарење јер су обавијештени да неће моћи испоручити пелет.

"Ниједна фирма у околини нема га на стању, а цијене су већ данас код нас порасле на 450 КМ", каже Самарџићева.

Продавачи пелета раст цијена правдају несташицом на тржишту, а добављачи кривицу пребацују на произвођаче пелета.

Да би заварали хладне дане, грађани пелет купују у врећама у маркетима гдје такође влада несташица, па понеку врећу пронађу на пумпама, а врећа од 15 кг кошта од шест до осам КМ.

У већини фирми које смо нашли путем огласа рекли су нам да пелета нема на стању и да су приоритет они коју су већ уплатили.

"Пелета нема и никоме не обећавамо када ће га бити јер ни сами не знамо, тако да не примамо наруџбе", појаснили су нам у једној фирми.

Они су додали да се "на црно" продаје свашта, а поједини произвођачи срамно су подигли цијене.

"Лани је био испод 300, а код нас је сада 330 КМ, док су неки продавали и за 600 марака тону, што није коректно", истичу у овој фирми.

Душан Срдић из Удружења "Реакција", које се бави заштитом потрошача, каже да су радили истраживање о квалитету пелета који се налази на домаћем тржишту и дошли до закључка да многи и немају декларацију.

"Лабораторија која је радила истаживање показала је да пелет на нашем тржишту нема квалитет који на декларацији приказује, а стварна калоријска вриједност је знатно нижа", рекао је Срдић.

Цијене енергената:

Пелет: 330 - 600 КМ тона

Брикет: 200 - 300 КМ тона

Дрва: 65 - 75 КМ по метру

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана