Цијена “шаље” малине на трпезу или депонију

Милијана Латиновић
Цијена “шаље” малине на трпезу или депонију

Бањалука - Берба првих сорти малине у Републици Српској је почела, а пред произвођачима овог воћа је, по свему судећи, још једна неизвјесна сезона јер већина хладњачара не жели да објави откупну цијену док сви плодови не буду убрани.

Произвођачи већ неколико дана пуне гајбице прољећним сортама “виламет” и “микер”, а према првим процјенама, овогодишњи род малине биће нешто слабији од лањског.

Незадовољни малинари лани су због ниске откупне цијене бацили тоне малина, а сада страхују да би их и ове године могла задесити иста судбина јер не знају да ли беру за трпезу или депонију. Предсједник Удружења малинара Братунца, Сребренице и Милића “Виламет” Љубиша Алемпић каже за “Глас Српске” да произвођачи страхују шта ће бити до краја бербе јер хладњачари и даље мудро ћуте о откупној цијени.

- Само један власник хладњаче је понудио 2,20 КМ за прву класу малина. Међутим, то је недовољно. Ми са том цијеном немамо никакву зараду - рекао је Алемпић и додао да је откупна цијена прије три година износила и три марке.

Алемпић је казао да је киша која је падала протеклих мјесец дана оставила посљедице у малињацима и смањила и род и квалитет воћа. 

- Од откупне цијене зависи производња. Посљедње двије године смо морали да организујемо протесте да би нам род био плаћен по иоле прихватљивој цијени. Многи су уништили своје малињаке јер колику је експанзију доживјела ова грана воћарства прије неколико година, толико се све срозало у посљедње двије сезоне - казао је Алемпић, нагласивши да се процјењује да се на подручју регије Бирач малињаци простиру на око 150 хектара.

Иако је у сусједној Србији, на коју се угледају и домаћи хладњачари, прије три дана за прву класу малина понуђено 150 динара, или 2,43 марке, домаћи власници хладњача калкулишу с цијенама и понављају да ће за овогодишњи род понудити више од 1,40 КМ, колико су плаћали лани, али не желе да прецизирају износ.

- Цијену нисмо још формирали и не желим спекулисати износима. Откупна цијена биће позната када будемо знали колики су укупни приноси и какав је квалитет малина - рекао је директор хладњаче “Инсиеме” из Братунца Скендер Хот.

Иако је прије мјесец и по малинарима понудио 2,20 КМ за прву сорту, власник хладњаче “Агро др” Петко Ранкић каже да је могуће да ће ту цијену кориговати.

- Све малине које откупим извозим у Њемачку. Могуће је да за прву класу понудимо и 2,50 марака, али о томе је још рано говорити. Берба траје око мјесец и по, па очекујем да ћемо тек за мјесец дана, када већина буде убрана, видјети колика ће бити коначна цијена - рекао је Ранкић, који је лани откупио око 1.500 тона малина.

Сезонци

Малинари широм Српске истичу да од откупне цијене зависи и да ли ће ангажовати сезонске раднике.

-  Уколико не добијемо неку пристојну цијену, нећемо моћи ангажовати сезонце јер нећемо имати чиме да их платимо - кажу малинари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана