Češka delegacija u Banjaluci - jačanje saradnje

RTRS
Češka delegacija u Banjaluci - jačanje saradnje

Banjaluka - Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić i ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić sastali su se danas u Banjaluci sa delegacijom Češke, koju je predvodio predsjednik Hradec Kralove regije, Jiži Štepan.

Klokić je iskazao interes za bolju saradnju i razmjenu iskustava u nekoliko oblasti između Srpske i Hradec Kralove regije.

- Razgovarali smo o pojačanoj spoljnotrgovinskoj razmjeni, potencijalnom investiranju u Republiku Srpsku, o turističkoj saradnji, prije svega u oblasti banjskog i zimskog turizma, kao i u oblasti privrede, energetike, drvoprerade i metalskog sektora. Rekli smo im da se trudimo svim snagama da poboljšamo poslovnu klimu kako bismo bili još privlačniji za nove investitore - rekao je on.

Klokić je delegaciju iz Češke informisao o tome da su poreske stope u Republici Srpskoj među najnižim u Evropi i da je cijena električne energije najniža u regionu, a razgovarano je i o iskustvima Češke u oblasti evrointegracija i korišćenja pretpristupnih fondova.

Dogovoreno je da se u narednom periodu intenzivira međusobna saradnja, napravi spisak sektora sa konkretnim rokovima kako bi se što prije krenulo u njihovu realizaciju, između ostalog i kad je u pitanju zdravstveni sektor.

- Predložili smo da se organizuju studijske posjete naših ljekara u neke od bolnica iz ove regije, ali i da njihovi ljekari dođu kod nas. Nadam se skoroj razmjeni iskustava i kad je u pitanju banjsko liječenje - rekao je Bogdanić.

Klokić i Bogdanić su iskazali značaj sporazuma koji su obje strane potpisale 2013. godine. Sporazum doprinosi daljem učvršćivanju međusobne saradnje između institucija, organizacija koje djeluju na teritoriji Republike Srpske i Hradec Kralove regije, a sve s ciljem unapređenja regionalne ekonomske saradnje, naučno-tehničke, kulturne i sportske saradnje, saopšteno je iz Biroa Vlade sa odnose sa javnošću.

U okviru posjete, delegacija iz Hradec Kralove regije posjetila je Univerzitetsko klinički centar Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana