Централна банка БиХ у девизама и злату има 11,62 милијарде КМ

Независне
Централна банка БиХ у девизама и злату има 11,62 милијарде КМ

Сарајево, Бањалука - Девизне резерве Централне банке Босне и Херцеговине (ЦБ БиХ), а које обухватају девизе и злато, износе око 11,62 милијарде КМ, односно 6,75 милијарди америчких долара.

“Учешће злата у укупном износу девизних резерви заузима нешто испод два одсто, а на дан 26. фебруар 2019. године износило је око 220 милиона КМ. На тај дан ЦБ БиХ располагала је са 96.000 унци, односно око три тоне злата”, рекли су за “Независне” из Централне банке БиХ.

Занимљиво је да од 2013. године до данас количина злата којом ЦБ БиХ располаже у портфолију девизних резерви није повећавана нити смањивана.

На питање да ли је Централна банка БиХ опредијељена за улагање девизних резерви у злато, из ЦБ БиХ нам је одговорено да одлуке о куповини и продаји злата представљају интерне инвестиционе одлуке и базиране су на доступним анализама, очекивањима и стратешком опредјељењу, па је и одлука о улагањима девизних резерви у злато ствар стратешке одлуке ЦБ БиХ.

“Као и друге централне банке широм свијета, ЦБ БиХ не објављује нити јавно коментарише своје инвестиционе политике и одлуке које се односе на управљање девизним резервама. Политике и одлуке ЦБ БиХ у домену управљања девизним резервама су засноване на одговарајућим ограничењима и смјерницама које се утврђују законским и другим прописима, те на теоријским постулатима и најбољим праксама које примјењују централне банке”, рекли су из ЦБ БиХ.

Иначе, појавиле су се информације да је БиХ на 27. мјесту по резерви злата и девиза у Европи, а из ЦБ БиХ су рекли да тачност тих података не могу ни потврдити ни негирати, јер нигдје није наведен датум на који се односе.

Наиме, подаци референтног извора “Тхе Њорлд Фацтбоок”, који дјелује при америчкој Централној обавјештајној агенцији, говоре да највеће резерве злата и девиза у Европи има Швајцарска, а да се БиХ смјестила изнад 15 европских земаља.

Уз ту анализу представљена је и мапа, на којој су приказане резерве девиза и злата, изражене у доларима.

Није ипак јасно када је мапа настала, јер је у њој наведено да су бх. резерве злата и девиза тешке 5,37 милијарди долара, што је, дакле, знатно мање од податка којима располаже ЦБ БиХ.

Иначе, судећи по овој мапи, када је ријеч о земљама регије, Хрватска је изнад БиХ с резервама злата и девиза у вриједности од 15,5 милијарди долара, а испред нас је и Србија, чије су резерве тешке 10,7 милијарди долара.

На посљедњем мјесту мапе смјестила се Естонија с резервама злата и девиза у вриједности од 389 милиона долара, а одмах изнад ње је Црна Гора. Интересантно је да је, ако је вјеровати овој мапи, Словенија доста сиромашнија од нас по залихама девиза и злата (0,91 милијарда долара).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана