Центар “За мајку и дијете” отворио врата

Милијана Латиновић
Центар “За мајку и дијете” отворио врата

Бањалука - Установа социјалне заштите Центар за специјалистичке социјалне услуге “За мајку и дијете” јуче је отворила врата за малишане са потешкоћама у развоју, који ће у овом центру добити здравствену његу, подршку и помоћ у превазилажењу изазова са којима се суочавају.

Ова установа, јединствена у региону, која се налази у бањалучком насељу Старчевица, дјеци са потешкоћама у развоју из цијеле Српске пружиће топлину дома јер су, осим савремено опремљених амбуланти, обезбијеђене и просторије за смјештај малишана и њихових родитеља.

Центар је свечаним пресијецањем врпце, са неколико дјевојчица и дјечака, отворио предсједник Српске Милорад Додик.

- Захвалан сам свима који су имали идеју и снагу да крену у овај пројекат. Желим да што мање дјеце овдје борави. Република је добила веома значајну установу која ће дјеци пружити прилику да не иду у иностранство на лијечење - рекао је Додик.

Он је истакао да је ова установа отворена захваљујући донаторској вечери “С љубављу храбрим срцима”, коју је кабинет предсједника РС успјешно организовао протеклих осам година и изразио наду да ће нови предсједник наставити ту традицију.

- За другу фазу изградње центра потребно је још око 80.000 КМ, а већ данас ће бити уплаћено 30.000 у ту сврху. Остатак ће бити уплаћиван у континуитету како буде грађено, тако да завршимо у цјелини овај центар да буде на услузи дјеци којој је то потребно - рекао је Додик. 

Предсједница бањалучког Удружења грађана Центар за едукацију “Твоја ријеч”, које је оснивач центра, Оливера Ратковић нагласила је да се на отварање ове установе дуго чекало.

- Радимо рану интервенцију код дјеце, од беба до дјеце која су у инклузији, а имамо и амбуланту за лијечење, његу и рехабилитацију. Комплетно смо опремљени комплетном техником која је потребна за рад и спремни смо и просторно и технички - рекла је Ратковићева.

Она је додала да је овај центар јединствена установа у региону у којој раде дефектолози различитих усмјерења, олигофренолог, тифолог, педагог, социјални радник, дјечји неуропсихијатар и медицинска сестра.

Директорица Центра “За мајку и дијете” Дражана Ђогатовић изразила је задовољство због отварања ове установе.

- Поента је у томе да наши малишани више неће морати ићи у иностранство на лијечење, већ ће сву потребну његу моћи да добију овдје - рекла је Дражана Ђогатовић.

За изградњу овог уточишта прије двије године је прикупљен 1,31 милион марака на донаторској вечери “С љубављу храбрим срцима”. Хумана срца су куцајући као једно омогућила остварење сна и олакшала свакодневне битке дјеце са развојним тешкоћама и њихових родитеља.+

Сензорна соба

У другој фази изградње Центра “За мајку и дијете” планирано је отварање ускоспецијализованих кабинета које не посједује ниједна установа у БиХ.

Планирано је да буде отворена посебна сензорна соба, затим бијели кабинет, црни кабинет и друге просторије зависно од потреба дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана