“Чех” и “корејац” лове брзе возаче од фебруара

nezavisne.com
“Чех” и “корејац” лове брзе возаче од фебруара

Бањалука - На путевима РС, највјероватније од фебруара, несавјесне возаче, како незванично сазнајемо, ловиће два супербрза аутомобила из Чешке и Јужне Кореје.

Како незванично сазнајемо, полицијска возила шкода суперб и хјундаи и30 са уграђеним пресретачима ловиће возаче који не поштују саобраћајне прописе. Такође, како незванично сазнајемо, ова возила ће евидентирати прекршаје неприлагођене брзине, невезивања појаса, преласка пуне линије, идентификацију возила, моћи ће да установе да ли је возило регистровано или није те ће биљежити прекршаје почињене у истом, али и у супротном смјеру.

Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја РС, рекао је да би возила са уграђеним пресретачима на путевима требало да се нађу до краја фебруара, те тиме демантовао тврдње на друштвеним мрежама да су возила већ у употреби.

“Током прошле седмице, у четвртак и петак, били су уграђени системи у оба возила која ће ловити несавјесне возаче, а у суботу је била обука за припаднике МУП-а РС о њиховом кориштењу, те су јуче послата на калибрацију, односно на провјеру да ли уређаји исправно раде, да ли мјере брзину онако како треба”, рекао је Радовић за “Независне”.

Он је појаснио да тај уређај, да би могао бити на путу и мјерити брзину на основу које се изричу прекршајне казне, мора проћи одређену провјеру и добити лиценцу.

“Након провјере, идуће седмице ће бити комисијски пријем возила, провјера на некој од релација, да видимо како то возило ради на терену. Зависно од потребе, ово возило ће у случају прекршаја да сними видео-запис, фотографије и да тако евидентира прекршаје”, каже Радовић. Истакао је да очекује да ће се ова возила са уграђеним пресретачима на путевима РС наћи до краја фебруара, након што Влада РС донесе одлуку о томе и објави је у “Службеном гласнику РС”. Појаснио да су предности возила са пресретачима вишеструке.

“Једноставно, овдје неће бити обавјештавања блицањем, таман и да знате које је полицијско возило у питању и његове таблице, не може се то видјети кад вам оно долази у сусрет, а кад га видите, већ је забиљежен прекршај, уколико га је било, тако да ће то у сваком случају функционисати неометано”, каже Радовић.

Он додаје да претпоставља да ће возила дјеловати на свим путевима, али да је то ствар МУП-а РС на који начин ће их користити и у којој мјери.

“На аутопутевима је досад било тешко контролисати брзину, сигурно је да ће ова возила бити погодна да евидентирају прекршаје на аутопутевима, али ће их бити сигурно и на осталим магистралним путевима”, додао је Радовић.

Појаснио је да ово возило може да буде паркирано и поред пута те да биљежи прекршаје. Иако нам није открио који модели возила су у питању, каже да су возила новија, те да су у могућности да у случају потребе могу престићи и зауставити друга возила.

“Уређај ће електронски евидентирати сваки прекршај и без заустављања возила које чини прекршај, те ће то стизати на адресу као и са дуал радара”, појаснио је Радовић.

Међутим, у МУП-у РС рекли су да у службена возила МУП-а РС нису уграђени пресретачи, а када то буде урађено, јавност ће бити информисана о свим активностима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана