Часове вјеронауке похађа већина средњошколаца

Анита Јанковић-Речевић
Часове вјеронауке похађа већина средњошколаца

Бањалука - Већина средњошколаца у Српској одабрала је да изучава вјеронауку, која је од ове школске године уведена у средње школе, а тек неколицина ђака одлучила је да похађа часове из алтернативног предмета, култура религија.

Ученици првих разреда средњих школа широм Српске од септембра једном седмично слушају лекције из вјеронауке, а директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић каже да су ђаци показали велико интересовање за похађање часова из овог наставног предмета.

- Већина средњошколаца изабрала је наставу из вјеронауке, било православне, католичке или исламске, а тек мали број ђака изјаснио се за културу религије - рекао је Дамјановић.

Истакао је да се настава, коју држе вјероучитељи, одвија без проблема, а да ђаци за сада уче из уџбеника из ФБиХ.

- Вјеронаука се у ФБиХ изучава већ дужи низ година и постоје уџбеници за све три религије, који ће послужити у овом прелазном периоду, док не добијемо свој уџбеник. Ђаци ће се ову годину заједно са наставницима морати сналазити, а од идуће школске године ми би требало да имамо свој уџбеник - рекао је Дамјановић и додао да је Катихетски одбор Српске православне цркве у РС и ФБиХ у четвртак расписао конкурс за прибављање рукописа за уџбеник православне вјеронауке за основну и средњу школу, а рок за достављање рукописа је 20. април идуће године.

Директор бањалучке Грађевинске школе Љубан Бајић каже да је од 120 ученика првих разреда ове образовне установе, 97 одсто изабрало да похађа часове вјеронауке.

- У питању је искључиво православна вјеронаука, а за једну мању групу организовали смо наставу из предмета култура религије. Све је право избора ученика и сматрам да је добро што и наши ђаци имају прилику да уче вјеронауку, јер смо ми били једини у окружењу у чијим средњим школама се тај предмет није изучавао. У ФБиХ, Хрватској и Србији то је одавно пракса - рекао је Бајић.

Предсједница Актива директора средњих школа приједорске регије и директорица Угоститељско-економске школе у Приједору Валентина Совиљ каже да су сва дјеца анкетирана у присуству родитеља, те да је већина одабрала вјеронауку.

- Код нас у школи сва четири одјељења похађају православну вјеронауку, с обзиром на националу распрострањеност и до сада нисмо имали никакве примједбе - рекла је Совиљова. Истакла је да је велико интересовање дјеце јасан показатељ да је увођење вјеронауке добар корак.

- Надам се да ће вјеронаука бити значајан васпитни, педагошки моменат у настави и очекујем да ће допринијети ширењу погледа средњошколаца на живот и друштво - навела је она.

Идентична ситуација је и на подручју бијељинске регије.

- У нашој Економској школи сто одсто ученика одабрало је вјеронауку, а слично је и у другим средњим школама. Васпитање ученика и буђење моралне свијести треба да буде суштинско у овом времену, а такве садржаје ученици тешко могу да добију из других предмета. Велико интересовање ђака показује да су негативни коментари прије увођења вјеронауке били неоправдани - рекао је предсједник Актива директора бијељинске регије Душко Ђурић.

Вјеронаука је у средње школе у Српској уведена на приједлог Српске православне цркве и предсједника РС Милорада Додика.

Постепено увођење

У Министарству просвјете и културе РС раније су рекли да ће предмет вјеронаука бити увођен постепено. Од ове школске године предмет је уведен у први разреде, док ће ђаци других разреда вјеронауку учити од идуће године. Ученици трећих разреда овај религијски предмет изучаваће од школске 2020/2021, а од школске 2021/2022. године и средњошколци у четвртим разредима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана