Будући бруцоши не жале вријеме и новац да дођу до индекса

Данијела Стоканић
Будући бруцоши не жале вријеме и новац да дођу до индекса

Бањалука - Како би надоградили своје знање и боље се припремили за пријемни испит, многи будући бруцоши и ове године ће похађати припремну наставу, која је на појединим факултетима бесплатна, а на некима кошта до 220 марака.

На појединим факултетима универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву свршени средњошколци ће бити ослобођени плаћања припремне наставе, док има и оних који ће по један час наплаћивати пет марака. Представници неких факултета сматрају да будућим студентима за полагање пријемног испита није потребна припремна настава, због чега неће бити ни организована.

Часови ће углавном бити организовани у јуну, у већини случајева двије седмице прије пријемног испита. На Електротехничком факултету у Бањалуци припремна настава је почела 4. марта. На овом факултету истичу да је ријеч је о првом термину припремне наставе који обухвата 50 часова и кошта 220 марака, док ће у оквиру јунског термина бити организовано 25 часова, а то ће коштати 120 марака.

Продекан за наставу на Природно-математичком факултету (ПМФ) Радослав Декић истиче да ће припремна наства бити одржана из математике, хемије и физике.

- Часови за сва три предмета почињу 19. и трајаће до 23. јуна. С обзиром на то да ова информација до данас није била објављена, рано је говорити о интересовању будућих студента - рекао је Декић.

Припремна наства у јуну биће организована и на бањалучкој Академији умјетности. На студијском програму Ликовне умјетности настава ће се одржати од 12. до 23. јуна, док ће термини за одржавање припремне наставе на студијским програмима Музичка умјетност и Драмске умјетности бити накнадно дефинисани.

- Цијена би требало да буде на прошлогодишњем нивоу, односно 150 КМ - рекао је продекан за наставу на Академији умјетности Предраг Соломун.

На Архитектонско-грађевинском факултету у Бањалуци истичу да ни ове, као ни прошле године, неће бити организована припремна настава.

- На сајту факултета налази се информатор са мноштвом задатака за сва три студијска програма због чега сматрамо да се студенти могу самостално припремити за полагање пријемног испита - рекла продекан за наставу Малина Чворо.

Овај вид наставе неће бити организован ни на Шумарском, као ни на Филозофском факултету Универзитета у Бањалуци.

Проректор за наставу Универзитета Источно Сарајево Ранко Божичковић истиче да ће на већини факултета у овом дијелу Српске бити припремна настава.

- На факултетима је да одреде цијену часова у складу са бројем заинтересованих студената - рекао је Божичковић.

Додао је да ће овај вид наставе бити бесплатан на Технолошком факултету, која ће трајати два-три дана, као и на Музичкој академији један дан.

Осим припремне наставе на факултетима, многи свршени средњошколци помоћ су затражили и од својих старијих колега и професора, који држе приватне инструкције.

Матуранткиња Јелена Дукић из Приједора, која планира да упише ПМФ у Бањалуци, каже да већ мјесец иде на инструкције из физике, али да неће прескочити ни припремну наставу коју организује факултет.

- Све ће ме то много коштати, али ми је циљ да упишем жељени факултет. Сад ми је важно само да положим пријемни, касније ће се све то отплатити - рекла је Дукићева.

Водич за упис

Како би будући бруцоши на пријемном испиту остварили што боље резултате, факултети, осим организовања припремне наставе, штампају и водиче за упис, односно информаторе који су доступни или у студентској служби или на сајту факултета. Из њих будући студенти могу сазнати низ корисних информација о садржају и начину полагања пријемног испита, те видјети примјере задатака и оријентационих питања која се појављују на пријемним испитима.

*Универзитет Бањалука

120 - 220 КМ - Електротехнички факултет

100 КМ - Филолошки факултет ПМФ и Факултет физичког васпитања и спорта

60 КМ - Факултет политичких наука

50 КМ - Економски, Правни и  Технолошки факултет

40 КМ - Пољопривредни факултет

*Универзитет у Источном Сарајеву

100 КМ - Филозофски факултет, Саобраћајни факултет

50 КМ - Економски факултет Пале

40 КМ - Електротехнички факултет

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана