Брже оздрављење уз 16 нових лијекова

Анита Јанковић-Речевић
Брже оздрављење уз 16 нових лијекова

Бањалука - Пацијентима у Српској за вријеме болничког лијечења на располагању ће бити 16 нових лијекова које ће финансирати Фонд здравственог осигурања РС, што ће осигураницима увелико олакшати пут ка оздрављењу.

У Фонду здравства објашњавају да су на основну болничку листу лијекова уврстили 12 нових медикамената и четири иновативна лијека, међу којима су антибиотици, инсулини, лијекови за лијечење мултирезистентне туберкулозе, зависности од опијата и других обољења.

- Раније на болничкој листи није било лијекова за лијечење мултирезистентне туберкулозе, као ни за лијечење од зависности од опијата. Пацијентима ће први пут и ови лијекови бити доступни у склопу болничког лијечења, с обзиром на то да су се до сада могли подизати само на рецепт у апотекама - рекли су у Фонду. Додају да су на листу уврштени и нови антибиотици за оне случајеве када су пацијенти имуни на постојеће антибиотике, истичући да је то веома значајно јер је у посљедње вријеме та појава веома честа.

У Фонду наглашавају да ће осим поменутих лијекова на болничкој листи, финансирати и четири иновативна лијека за лијечење метастатског меланома, укључујући и имунотерапију за обољеле од карцинома плућа који су уврштени на листу лијекова са посебним начином набавке.

- На тај начин обољели од карцинома плућа ће о трошку Фонда први пут добити имунотерапију јер до сада обавезно здравствено осигурање није финансирало тај вид терапије - рекли су у Фонду. Додали су да ће нови иновативни лијекови бити доступни пацијентима у складу са протоколом лијечења и приоритетима које одреде љекари.

Директор болнице у Источном Сарајеву Горан Тодоровић сматра да ће шира лепеза лијекова које финансира Фонд умногоме помоћи како пацијентима тако и љекарима. 

- То ће увелико олакшати рад болница, иако смо ријетко долазили у ситуацију да пацијенту не можемо дати потребан лијек па га морамо слати да сам купује. Веома је корисно за пацијенте јер неће морати да се довијају како да дођу до потребног лијека - рекао је Тодоровић и додао да ће апотека установе на чијем је челу засигурно имати све лијекове које је одредио Фонд. Вијест о увођењу нових лијекова у болнице посебно је обрадовала лијеченог зависника о хероину Марија С. који је  раније, приликом хоспитализације морао да води рачуна и о лијековима који су му љекари давали.

- Дешавало се да ми нестане таблета док лежим у болници па је родбина морала да долази и да ми их доноси. Сада ћу бити знатно растерећенији - рекао је Марио. 

Редовна уплата доприноса

У Фонду истичу да иако су приходи за здравство у РС много мањи него у земљама у окружењу, то их не спречава да осигураницима обезбјеђују квалитет у пружању здравствене заштите и да уводе нова права која се већ сада могу поредити са правима у далеко развијенијим земљама.

- Важно је да сви заједно утичемо на свијест о важности уплате доприноса за здравствено осигурање, који су једини приход Фонда, јер само редовном уплатом доприноса, можемо одговорити на све изазове и иновације које са собом носи савремена медицина - рекли су у Фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана