Brže izdavanje građevinske dozvole u svim opštinama

Milijana Latinović
Brže izdavanje građevinske dozvole u svim opštinama

Banjaluka - Kucanje na brojna vrata i obilasci po nekoliko institucija kako bi pribavili dokumente, za stanovnike širom Srpske uskoro bi trebalo da postane prošlost, jer će sve lokalne zajednice biti dužne da uvedu jednošalterski sistem za izdavanje građevinskih dozvola.

Predviđeno je to predloženim izmjenama Zakona o uređenju prostora i građenju, čiji je nacrt objavljen na internet stranici Vlade RS. Radnom verzijom ovog akta predviđeno je da se građevinske dozvole izdaju na jednom šalteru, te da se dostavljanje dokumenata obavlja elektronskim putem.

- Dokumente potrebne za izdavanje dozvole, za koje su nadležna javna ili komunalna preduzeća ili drugi organi uprave, pribavljaće onaj ko vodi postupak za izdavanje građevinske dozvole - navedeno je u ovom dokumentu.

Nadležna komunalna preduzeća dužna su da u roku od 15 dana dostave traženu dokumentaciju.

Uvođenje jednošalterskog sistema izdavanja dozvola u oblasti prostornog uređenja i građenja pozdravljaju čelnici lokalnih zajednica širom Srpske. Pozitivni efekti jednošalterskog sistema, čija je primjena u Banjaluci počela 1. januara, već se osjete. Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje u Gradskoj upravi Slobodan Stanarević ističe da su smanjene gužve jer stranke zahtjeve podnose u jednoj kancelariji.

- Grad umjesto njih rješava potrebnu dokumentaciju kod drugih subjekata. Građanin treba samo da nam dostavi projekat i potvrdu da su ispunjeni urbanističko-tehnički uslovi - rekao je Stanarević i dodao da će prvi rezultati primjene ovog sistema biti poznati za oko tri mjeseca.

Opština Gradiška je već potpisala sporazume o saradnji sa svim ustanovama i javnim preduzećima koji su uključeni u izdavanje dozvola. Na osnovu ovog sporazuma opština će u ime građana pribavljati saglasnosti.

- Na ovaj način ubrzaćemo proceduru izdavanja dozvole, a naši građani i privrednici neće ići od vrata do vrata, već će sav posao završavati na jednom šalteru - rekao je načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić i dodao da se jednošalterskim sistemom poslovanja stvaraju uslovi za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola.

Načelnik Teslića Milan Miličević kazao je da je ovo veoma dobar projekat i da će ova opština učiniti sve što može da on zaživi.

- Uvođenjem elektronskih dozvola dodatno će se unaprijediti sistem koji mi već imamo - rekao je Miličević.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić ističe da reforma javne uprave treba da ide u pravcu pojednostavljivanja procedura za izdavanje kako građevinskih, tako i svih drugih dozvola i dokumenta.

- Neke lokalne zajednice su kroz različite projekte već krenule u proceduru smanjenja koraka za dobijanje građevinske dozvole. Izmjena zakona o uređenju prostora i građenju osnov je za uvođenje jednošalterskog sistema u svim lokalnim zajednicama - rekao je Ćosić.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić kaže da je za uvođenje elektronskih građevinskih dozvola potrebno ažurirati  evidencije o nepokretnostima i uspostaviti elektronske baze.

- Neophodno je i smanjiti broj formalnosti, izvršiti reviziju naknada, uspostaviti jedinstveni informacioni sistem, te obezbijediti odgovarajući softver i opremu. To podrazumijeva izmjenu i dopunu većeg broja postojećih zakona i propisa - istakla je Golićeva i naglasila da će ovakav sistem izdavanja dozvola povećati konkurentnost u oblasti građenja i privući strane investitore.

Takse

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građenje i ekologiju RS naveli su da će administrativne takse i naknade koje se plaćaju javnim preduzećima vjerovatno biti ukinute.

- Postupak će biti transparentniji, investitorima će donijeti uštede, a lokalnu administraciju učiniti efikasnijom. Takođe, biće sužen prostor za korupciju - rekli su u Ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana