Брже издавање грађевинске дозволе у свим општинама

Милијана Латиновић
Брже издавање грађевинске дозволе у свим општинама

Бањалука - Куцање на бројна врата и обиласци по неколико институција како би прибавили документе, за становнике широм Српске ускоро би требало да постане прошлост, јер ће све локалне заједнице бити дужне да уведу једношалтерски систем за издавање грађевинских дозвола.

Предвиђено је то предложеним измјенама Закона о уређењу простора и грађењу, чији је нацрт објављен на интернет страници Владе РС. Радном верзијом овог акта предвиђено је да се грађевинске дозволе издају на једном шалтеру, те да се достављање докумената обавља електронским путем.

- Документе потребне за издавање дозволе, за које су надлежна јавна или комунална предузећа или други органи управе, прибављаће онај ко води поступак за издавање грађевинске дозволе - наведено је у овом документу.

Надлежна комунална предузећа дужна су да у року од 15 дана доставе тражену документацију.

Увођење једношалтерског система издавања дозвола у области просторног уређења и грађења поздрављају челници локалних заједница широм Српске. Позитивни ефекти једношалтерског система, чија је примјена у Бањалуци почела 1. јануара, већ се осјете. Начелник Одјељења за просторно уређење у Градској управи Слободан Станаревић истиче да су смањене гужве јер странке захтјеве подносе у једној канцеларији.

- Град умјесто њих рјешава потребну документацију код других субјеката. Грађанин треба само да нам достави пројекат и потврду да су испуњени урбанистичко-технички услови - рекао је Станаревић и додао да ће први резултати примјене овог система бити познати за око три мјесеца.

Општина Градишка је већ потписала споразуме о сарадњи са свим установама и јавним предузећима који су укључени у издавање дозвола. На основу овог споразума општина ће у име грађана прибављати сагласности.

- На овај начин убрзаћемо процедуру издавања дозволе, а наши грађани и привредници неће ићи од врата до врата, већ ће сав посао завршавати на једном шалтеру - рекао је начелник општине Градишка Зоран Аџић и додао да се једношалтерским системом пословања стварају услови за издавање електронских грађевинских дозвола.

Начелник Теслића Милан Миличевић казао је да је ово веома добар пројекат и да ће ова општина учинити све што може да он заживи.

- Увођењем електронских дозвола додатно ће се унаприједити систем који ми већ имамо - рекао је Миличевић.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић истиче да реформа јавне управе треба да иде у правцу поједностављивања процедура за издавање како грађевинских, тако и свих других дозвола и документа.

- Неке локалне заједнице су кроз различите пројекте већ кренуле у процедуру смањења корака за добијање грађевинске дозволе. Измјена закона о уређењу простора и грађењу основ је за увођење једношалтерског система у свим локалним заједницама - рекао је Ћосић.

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић каже да је за увођење електронских грађевинских дозвола потребно ажурирати  евиденције о непокретностима и успоставити електронске базе.

- Неопходно је и смањити број формалности, извршити ревизију накнада, успоставити јединствени информациони систем, те обезбиједити одговарајући софтвер и опрему. То подразумијева измјену и допуну већег броја постојећих закона и прописа - истакла је Голићева и нагласила да ће овакав систем издавања дозвола повећати конкурентност у области грађења и привући стране инвеститоре.

Таксе

Из Министарства за просторно уређење, грађење и екологију РС навели су да ће административне таксе и накнаде које се плаћају јавним предузећима вјероватно бити укинуте.

- Поступак ће бити транспарентнији, инвеститорима ће донијети уштеде, а локалну администрацију учинити ефикаснијом. Такође, биће сужен простор за корупцију - рекли су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана