Брже до угрожених и јаче против ватре

Милијана Латиновић
Брже до угрожених и јаче против ватре

Бањалука - Набавком савременог хеликоптера, који би из Италије требало да стигне средином идуће године, Хеликоптерски сервис РС биће оспособљен да још брже прискаче у помоћ грађанима, али и да се бори са ватреном стихијом.

Директор Хеликоптерског сервиса РС Бобан Кустурић рекао је да је ријеч о савременом хеликоптеру "аугуста 119 коала", који ће италијанска фирма "Леонардо", са којом је недавно потписан уговор, испоручити за 9,33 милиона марака.

- Унаприједићемо све услуге које смо радили до сада, првенствено мислим на ваздушно-медицински транспорт, сарадњу са специјалном јединицом МУП-а РС и помоћ угроженом становништву приликом елементарних непогода. Поред свега тога, моћи ћемо радити и оно што нисмо раније, а то је гашење пожара, јер ћемо уз хеликоптер добити и опрему за борбу са ватром, коју до сада нисмо имали - истакао је Кустурић и додао да су у протеклих годину-двије имали више од 90 евакуација становништва.

Прије него што нови хеликоптер стигне, два пилота, три ваздухопловна механичара и један ваздухопловни инжењер одлазе на обуку у Италију.

У Ватрогасном савезу РС истичу да је испомоћ у гашењу пожара више него добродошла и да ће нова летјелица и те како помоћи борби са ватром.

- Набавка таквог хеликоптера је добро рјешење и сигурно ће у великој мјери олакшати посао ватрогасаца посебно на неприступачним теренима - рекао је предсједник Скупштине Ватрогасног савеза РС Горан Стојаковић.

Колико је тешко изборити се са ватреном стихијом на неприступачном терену, гдје је хеликоптер једино рјешење, најбоље знају требињски ватрогасци који су протекло љето угасили 215 пожара и одбранили 44 села.

- Имали смо и до сада огромну помоћ Хеликоптерског сервиса РС, који је учествовао у извиђању терена, превозу људства и контролу на пожариштима, а набавком новог хеликоптера подићи ћемо ту сарадњу на виши ниво. Нови хеликоптер ће имати противпожарно ведро капацитета 1.000 литара воде, тако да ћемо сигурно идуће љето дочекати много спремнији - рекао је командир Територијалне ватрогасне јединице Требиње Трипо Ћук.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана