Brže do rodnog lista

Srna
Brže do rodnog lista

Banjaluka - Vlada RS juče je usvojila informaciju o korišćenju podataka iz centralne baze drugog primjerka matičnih knjiga za svrhu određivanja jedinstvenog matičnog broja (JMB) novorođenoj djeci, prijave smrti i promjene prezimena.

U saopštenju iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću se ističe da rezultati probnog testiranja pokazuju da bi uspostavljanjem elektronske razmjene podataka između matičnih službi u gradovima i opštinama bio postignut značajan napredak.

- Pojednostavio bi se postupak upisa u matične knjige novorođenih, a roditelji bi brže dolazili do izvoda iz matične knjige za djecu. Podaci o umrlim bi u realnom vremenu, nakon upisa u matične knjige, bili dostupni evidencijama prebivališta, što bi imalo pozitivne refleksije na ažurnost i tačnost biračkih spiskova - naveli su iz Vlade.

Ministri su na jučerašnjoj sjednici usvojili i odluku o izmjeni odluke o visini školarine za redovne studente koji sufinansiraju svoje školovanje na studijskim programima prvog i drugog ciklusa studija na javnim visokoškolskim ustanovama za akademsku 2018/19. godinu, a kojom je iznos školarine na studijskom programu "International Master in Business and Administration", koji se izvodi na engleskom jeziku na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, smanjen sa prethodnih 10.000 KM na 6.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana