Брже до родног листа

Срна
Брже до родног листа

Бањалука - Влада РС јуче је усвојила информацију о коришћењу података из централне базе другог примјерка матичних књига за сврху одређивања јединственог матичног броја (ЈМБ) новорођеној дјеци, пријаве смрти и промјене презимена.

У саопштењу из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу се истиче да резултати пробног тестирања показују да би успостављањем електронске размјене података између матичних служби у градовима и општинама био постигнут значајан напредак.

- Поједноставио би се поступак уписа у матичне књиге новорођених, а родитељи би брже долазили до извода из матичне књиге за дјецу. Подаци о умрлим би у реалном времену, након уписа у матичне књиге, били доступни евиденцијама пребивалишта, што би имало позитивне рефлексије на ажурност и тачност бирачких спискова - навели су из Владе.

Министри су на јучерашњој сједници усвојили и одлуку о измјени одлуке о висини школарине за редовне студенте који суфинансирају своје школовање на студијским програмима првог и другог циклуса студија на јавним високошколским установама за академску 2018/19. годину, а којом је износ школарине на студијском програму "Интернатионал Мастер ин Бусинесс анд Администратион", који се изводи на енглеском језику на Економском факултету у Бањалуци, смањен са претходних 10.000 КМ на 6.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана