Brucoše čeka 767 indeksa manje

Milijana Latinović
Brucoše čeka 767 indeksa manje

Banjaluka, Istočno Sarajevo - Univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu iduće akademske godine planiraju da upišu 767 brucoša manje nego što je bilo predviđeno lani, a razlog je slaba zainteresovanost svršenih srednjoškolaca za pojedine smjerove.

Prijedlogom upisnih kvota za akademsku 2019/2020. godinu na fakultetima banjalučkog Univerziteta buduće brucoše čekaju 2.483 indeksa ili 680 manje u odnosu na akademsku 2018/2019. godinu.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu na jesen planira da upiše 87 brucoša manje, pa će svršenim srednjoškolcima na raspolaganju biti 2.200 mjesta.

Konačnu odluku o broju studenata koji će biti upisani na oba javna univerziteta u idućem periodu donijeće Vlada Republike Srpske.

Analizirajući rezultate upisa u aktuelnoj akademskoj godini, gdje na pojedinim fakultetima nisu popunjena ni budžetska mjesta, banjalučki Univerzitet planira da na svim fakultetima upiše manje studenata, izuzev na Filološkom, gdje je planirano šest mjesta više nego lani.

- Nakon opsežne analize rezultata upisa u tekućoj akademskoj godini, upisne kvote za iduću godinu su smanjene jer je primjetan smanjen broj zainteresovanih za upis na fakultete. Ukoliko na nekom fakultetu bude mnogo veća zainteresovanost nego što je predviđeno mjesta, moguće je proširenje liste - istakli su na banjalučkom Univerzitetu.

Najveće smanjenje planirano je na Poljoprivrednom fakultetu, gdje svršene srednjoškolce čeka 100 mjesta, odnosno 95 manje nego lani.

Oni koji žele da sa upišu na Ekonomski fakultet u Banjaluci na raspolaganju će imati 174 indeksa ili 92 manje nego lani, dok buduće pravnike očekuje 90 indeksa manje, jer je na tom fakultetu planiran upis 170 brucoša.

- Manje je bilo upisanih studenata u odnosu na upisne kvote iz prošle godine i vođeni time odlučili smo da se prilagodimo broju zainteresovanih svršenih srednjoškolaca iz prethodnih godina. Smatramo da je 170 mjesta optimum i da toliko možemo popuniti. Na ovaj način prilagođavamo se i stanju na tržištu rada - rekao je za “Glas Srpske” prodekan za nastavu na Pravnom fakultetu Zoran Vasiljević i dodao da se oko 1.000 diplomiranih pravnika nalazi na biroima za zapošljavanje.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu najviše indeksa brucoše čeka na Filozofskom fakultetu u Palama, gdje je svršenim srednjoškolcima ponuđeno 516 mjesta ili 24 mjesta više u odnosu na prethodnu godinu.

Prodekan za nastavu na ovom fakultetu Vladimir Vladičić kaže za “Glas Srpske” da je razlog povećanja više mjesta za vanredne i strane studente.

- Većina studenata na studijskim programima matematika i fizika i matematika i računarstvo već tokom studija počinju da rade i nijednog diplomca nema na birou. Ima i odsjeka gdje je situacija potpuno drugačija. Ovo su predložene kvote, pa vidjećemo kakvo će interesovanje biti. Svjesni smo situacije i promotivnu kampanju smo počeli još u oktobru prošle godine - rekao je Vladičić.

Više indeksa ponuđeno je i na Saobraćajnom fakultetu u Doboju, gdje buduće brucoše očekuje 145 mjesta ili 15 više nego lani. Najveće smanjenje zabilježeno je na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini, gdje će biti ponuđeno 170 indeksa, što je za 70 manje u odnosu na godinu ranije, a pet mjesta manje nudi se i na Medicinskom fakultetu u Foči, pa će oni koji sanjaju o bijelom mantilu krenuti u trku za 160 indeksa.

Dekan Medicinskog fakulteta u Foči Milan Kulić rekao je da bez obzira na broj ponuđenih mjesta indeksi na odsjeku medicine budu razgrabljeni svake godine već u prvom upisnom roku.

- Ukoliko bude potrebe tražićemo proširenje liste. Generalno najveća zainteresovanost je na medicini i stomatologiji, dok je najslabija za studijski program zdravstvena njega - rekao je Kulić.

Član Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić ističe za “Glas Srpske” da tržište reguliše sve odnose pa tako i upisnu politiku.

- Drago nam je da su mladi konačno shvatili da se na fakultete ide po znanje, a ne po diplomu. S obzirom na to da sve više mladih odlazi u inostranstvo, da bi tamo nešto konkretno naučili i naši fakulteti moraće se prilagoditi novonastaloj situaciji i mijenjati politiku. Profesori koji su do sada držali pojedine smjerove samo da bi oni primali platu, moraće naći neko drugo zanimanje - rekao je Trivić.

Postdiplomski studij

Prema podacima banjalučkog Univerziteta na drugom ciklusu studija na 17 organizacionih jedinica i dva kombinovana studijska programa mjesta ima za 863 studenta, dok je plan da na doktorske studije bude upisano 113 kandidata. Na drugom ciklusu studija na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu mjesta ima za 821 studenta, dok na doktorskim studijima indeksi čekaju 100 kandidata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana