Bruceloza u Srpskoj pod kontrolom

A. Janković-Rečević
Bruceloza u Srpskoj pod kontrolom

Banjaluka - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS redovno prati stanje u vezi sa brucelozom kod životinja na području Srpske, gdje se ne bilježe velika odstupanja u odnosu na prošlu godinu kada je riječ o broju goveda, ovaca, koza i pasa koji su oboljeli od te bolesti.

Istakli su to u resornom ministarstvu i naveli da su netačne tvrdnje predsjednika Veterinarske komore RS Saše Boškovića da je "bruceloza izmakla kontroli" i da u ovom momentu u BiH niko ne zna u kojem je statusu bolest. 

- Tokom 2017. godine od bruceloze je oboljelo 179 životinja, a u prvih šest mjeseci ove godine registrovano je 120 oboljelih goveda, ovaca, koza i pasa, od čega je uništeno njih 88 - rekli su u resornom ministarstvu i naveli da redovno ažuriraju podatke o broju životinja oboljelih od bruceloze u Veterinarskom informacionom sistemu RS. 

Navode da su iznenađeni izjavom predsjednika Veterinarske komore RS, te ističu da takve priče bespotrebno dovode građane u zabludu i strah.

- Bošković u svakom momentu može dobiti podatke o bolesti u našem Resoru za veterinarstvo. Podaci za FBiH koji su prezentovani za opštinu Kiseljak i još neke kantone iz FBiH u aprilu i maju, možda govore u prilog njegovim tvrdnjama, ali se javnosti onda mora naznačiti da je riječ o FBiH, a ne iznositi informacije koje obuhvataju i RS, a koje nisu tačne - dodali su u ministarstvu.

Podsjetili su da sprovode Strategiju suzbijanja i iskorjenjavanja bruceloze u RS, a koju je usvojila Vlada RS 2009. godine. Tim dokumentom definisan je niz mjera koje podrazumijevaju vakcinaciju malih preživara, ali i uporedno sprovođenje aktivnosti koje su predviđene Pravilnikom o kontroli i suzbijanju bruceloze u Srpskoj. Strategijom su kao prioriteti označeni ograničavanje širenja bruceloze, obezbjeđenje progresivne eliminacije zaraze među životinjama i smanjenje prenosa na ljude.

- Zadatak je smanjiti prevalencu oboljelih životinja na najmanju mjeru i stvoriti pretpostavke za eliminisanje bruceloze, posebno soja Brucella melitensis od kojeg obolijevaju ovce i koze. Cilj je stvoriti uslove za dobijanje statusa zemlje slobodne od bruceloze - naveli su u Ministarstvu poljoprivrede i dodali da su lani vakcinisana 127.033 mala preživara, a ove godine njih 200.000. 

U resornom ministarstvu kažu da su analizom sprovedenih mjera u prošloj godini došli do zaključka da je suzbijanje bruceloze obezbijedilo progresivnu eliminaciju zaraze i veću otpornost životinja, a uklonjen je i izvor infekcije.

- U ovoj godini, osim vakcinacije malih preživara, radi se i na dijagnostičkoj kontroli drugih životinjskih vrsta, prvenstveno goveda i svinja. Sprovodimo edukacije, te pratimo stanje i analiziramo sve aktivnosti i postignute rezultate - rekli su u ministarstvu. +

Bruceloza kod ljudi

Prema podacima epidemiološke službe Instituta za javno zdravlje RS, u prvih devet mjeseci ove godine prijavljeno je 30 građana oboljelih od bruceloze, a lani njih 12.

- To su podaci o broju oboljelih koji su zvanično prijavljeni institutu - rekla je portparolka ove ustanove Milka Mrđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana