Бруцелоза у Српској под контролом

А. Јанковић-Речевић
Бруцелоза у Српској под контролом

Бањалука - Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС редовно прати стање у вези са бруцелозом код животиња на подручју Српске, гдје се не биљеже велика одступања у односу на прошлу годину када је ријеч о броју говеда, оваца, коза и паса који су обољели од те болести.

Истакли су то у ресорном министарству и навели да су нетачне тврдње предсједника Ветеринарске коморе РС Саше Бошковића да је "бруцелоза измакла контроли" и да у овом моменту у БиХ нико не зна у којем је статусу болест. 

- Током 2017. године од бруцелозе је обољело 179 животиња, а у првих шест мјесеци ове године регистровано је 120 обољелих говеда, оваца, коза и паса, од чега је уништено њих 88 - рекли су у ресорном министарству и навели да редовно ажурирају податке о броју животиња обољелих од бруцелозе у Ветеринарском информационом систему РС. 

Наводе да су изненађени изјавом предсједника Ветеринарске коморе РС, те истичу да такве приче беспотребно доводе грађане у заблуду и страх.

- Бошковић у сваком моменту може добити податке о болести у нашем Ресору за ветеринарство. Подаци за ФБиХ који су презентовани за општину Кисељак и још неке кантоне из ФБиХ у априлу и мају, можда говоре у прилог његовим тврдњама, али се јавности онда мора назначити да је ријеч о ФБиХ, а не износити информације које обухватају и РС, а које нису тачне - додали су у министарству.

Подсјетили су да спроводе Стратегију сузбијања и искорјењавања бруцелозе у РС, а коју је усвојила Влада РС 2009. године. Тим документом дефинисан је низ мјера које подразумијевају вакцинацију малих преживара, али и упоредно спровођење активности које су предвиђене Правилником о контроли и сузбијању бруцелозе у Српској. Стратегијом су као приоритети означени ограничавање ширења бруцелозе, обезбјеђење прогресивне елиминације заразе међу животињама и смањење преноса на људе.

- Задатак је смањити преваленцу обољелих животиња на најмању мјеру и створити претпоставке за елиминисање бруцелозе, посебно соја Бруцелла мелитенсис од којег оболијевају овце и козе. Циљ је створити услове за добијање статуса земље слободне од бруцелозе - навели су у Министарству пољопривреде и додали да су лани вакцинисана 127.033 мала преживара, а ове године њих 200.000. 

У ресорном министарству кажу да су анализом спроведених мјера у прошлој години дошли до закључка да је сузбијање бруцелозе обезбиједило прогресивну елиминацију заразе и већу отпорност животиња, а уклоњен је и извор инфекције.

- У овој години, осим вакцинације малих преживара, ради се и на дијагностичкој контроли других животињских врста, првенствено говеда и свиња. Спроводимо едукације, те пратимо стање и анализирамо све активности и постигнуте резултате - рекли су у министарству. +

Бруцелоза код људи

Према подацима епидемиолошке службе Института за јавно здравље РС, у првих девет мјесеци ове године пријављено је 30 грађана обољелих од бруцелозе, а лани њих 12.

- То су подаци о броју обољелих који су званично пријављени институту - рекла је портпаролка ове установе Милка Мрђа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана