Број пензионера у стопу прати број радника

Д. К.
Број пензионера у стопу прати број радника

Бањалука - Број запослених у Српској у посљедњих шест година у благом је порасту, међутим, тај раст у стопу прати и све више пензионера, због чега је њихов број и даље готово изједначен.

У Фонду пензијско-инвалидског осигурања (ПИО) РС кажу да је крајем априла ове године Српска имала 286.766 запослених и 253.082 пензионера. Тачније, њихов омјер је 1,13:1.

- Приближно исти број радника и пензионера негативно се одражава не само на Фонд ПИО већ отежава и само функционисање пензијског система - истиче портпарол Фонда ПИО Тихомир Јоксимовић.

То се, како наглашава, највише огледа у отежаном прикупљању новца за исплату пензија по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање.

- У оваквим околностима прибјегава се разним параметрима, а један од њих је и пооштравање услова за остваривање права на старосну пензију - додао је Јоксимовић.

Ипак, у Српској удио доприноса у укупним приходима за обезбјеђивање финансирања пензија је међу најповољнијим у региону и износи 78,8 одсто.

На просторима бивше Југославије некада је омјер радника и пензионера био 3,7:1. Српска, међутим, није једина у којој је готово исти број запослених и пензионера, јер је слична ситуација и у земљама у окружењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана