Брнабић: 500 дигиталних учионица за Српску

Срна
Брнабић: 500 дигиталних учионица за Српску

Јахорина - Премијер Србије Ана Брнабић рекла је да ће Влада Србије обезбиједити 500 дигиталних учионица у Републици Српској, додавши да је приоритетна сарадња у образовању Србије и Српске.

“Председник Србије Александар Вучић рекао је пре пар недеља да ћемо ми паралелно, са увођењем дигиталних учионица у Србији, од 1. септембра треба да их имамо 10.000, радити и са Републиком Српском на увођењу првих 500 дигиталних учионица овде”, рекла је Брнабићева новинарима на Јахорини, гдје се одржава “Јахорина економски форум”.

Она је навела да је Србија од 1. септембра прошле године увела 2.000 дигиталних учионица, да сада знају како то треба да се ради и које су биле грешке.

Говорећи о одласку младих из Србије и Републике Српске, Брнабићева је рекла да је то тренд који ће бити тешко зауставити, јер се то дешава не само у региону, већ и у развијенијим земљама.

“Верујем да ми можемо то, не да зауставимо, већ да преокренемо, да то не буде само одлив мозгова, већ њихова циркулација”, истакла је премијер Србије, помињући као позитиван примјер српску компанију “Нордеус”.

Она је навела да је ријеч је о младим људима који су отишли у иностранство и вратили се, са новим знањем и искуствима које су имплементирали у Србији и производе видео игрице за мобилне телефоне.

Брнабићева сматра да је неопходно улагање у образовање, као кључну карику за конкурентност, те да се направи правни порески систем у коме млади људи могу да се врате из иностранства и да отварају компаније у својим земљама.

“Влада Србије ради на томе да се смање баријере, да би странци долазили да раде код нас или улажу код нас”, истакла је Брнабићева, додавши да је у Скупштини Србије тренутно расправа о измјенама и допунама закона о странцима и њиховом запошљавању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана