Brišu ožiljke ženama koje su pobijedile rak

Milijana Latinović
Brišu ožiljke ženama koje su pobijedile rak

Banjaluka - Univerzitetski klinički centar (UKC) RS je regionalni lider u rekonstruktivnoj hirurgiji dojke, a koliki je značaj ove operacije najbolje znaju žene koje su se suočile sa karcinom i kojima je ovaj zahvat vratio osmijeh na lice.

Banjalučanka Miroslavka Janković (65) sa opakom bolešću suočila se prije dvije decenije a, kako kaže, ni slutila nije kakve planove kosmos ima s njom.

- Prije 20 godina operisana mi je dojka zbog karcinoma. U to vrijeme o rekonstrukciji dojke nisam ni sanjala, a ni Fond zdravstvenog osiguranja RS tada nije pokrivao te troškove - kazala je Jankovićeva. Dodala je da joj je tim Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju UKC-a RS, sa ljekarom Nikolom Barošem na čelu, osmijeh na lice vratio prije dvije godine rekonstrukcijom dojke.

- Zadovoljna sam rezultatima i preporučila bih ženama da se uz saglasnost ljekara nakon mastektomije odluče na rekonstrukciju - rekla je Jankovićeva, naglasivši da su, uprkos skromnim uslovima u kojima rade, ljekari Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju puni razumijevanja za oboljele, te izrazivši nadu da će u novim prostorijama postizati još bolje rezultate.

Baroš je istakao da se ova zdravstvena ustanova može pohvaliti veoma uspješnim zahvatima primarne i sekundarne rekonstrukcije dojke. Dodao je da će nove prostorije na Paprikovcu, u koje uskoro treba da bude preseljena Klinika sa lokacije u centru Banjaluke, olakšati rad ljekarima, a oporavak pacijentima.

- Starosne granice za rekonstrukciju dojke nema. Nažalost, imali smo pacijentkinje i od dvadesetak godina, ali i starije od 70 godina. Značajno je to što troškove rekonstrukcije dojke snosi FZO, što nije praksa u regionu - dodao je Baroš.

Direktor UKC-a RS Vlado Đajić rekao je da ljekari ove medicinske ustanove ulažu sve napore da pacijentima omoguće što kvalitetniji život.

  • Nakon saznanja da boluju od karcinoma kod kojeg je neophodna mastektomija, većina žena doživi dodatni stres zbog odstranjenja dojke. Višestruko je značajno što žene nakon zahvata mogu da urade rekonstrukciju dojke - rekao je Đajić.

Zahvati

Nikola Baroš je kazao da rekonstruktivne zahvate izvode po standardima evropskog onkološkog Instituta u Milanu.

- Na godišnjem nivou obavimo do 50 zahvata primarne rekonstrukcije i isto toliko sekundarne rekonstrukcije dojke - rekao je Baroš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana