Бришу ожиљке женама које су побиједиле рак

Милијана Латиновић
Бришу ожиљке женама које су побиједиле рак

Бањалука - Универзитетски клинички центар (УКЦ) РС је регионални лидер у реконструктивној хирургији дојке, а колики је значај ове операције најбоље знају жене које су се суочиле са карцином и којима је овај захват вратио осмијех на лице.

Бањалучанка Мирославка Јанковић (65) са опаком болешћу суочила се прије двије деценије а, како каже, ни слутила није какве планове космос има с њом.

- Прије 20 година оперисана ми је дојка због карцинома. У то вријеме о реконструкцији дојке нисам ни сањала, а ни Фонд здравственог осигурања РС тада није покривао те трошкове - казала је Јанковићева. Додала је да јој је тим Клинике за пластично-реконструктивну хирургију УКЦ-а РС, са љекаром Николом Барошем на челу, осмијех на лице вратио прије двије године реконструкцијом дојке.

- Задовољна сам резултатима и препоручила бих женама да се уз сагласност љекара након мастектомије одлуче на реконструкцију - рекла је Јанковићева, нагласивши да су, упркос скромним условима у којима раде, љекари Клинике за пластично-реконструктивну хирургију пуни разумијевања за обољеле, те изразивши наду да ће у новим просторијама постизати још боље резултате.

Барош је истакао да се ова здравствена установа може похвалити веома успјешним захватима примарне и секундарне реконструкције дојке. Додао је да ће нове просторије на Паприковцу, у које ускоро треба да буде пресељена Клиника са локације у центру Бањалуке, олакшати рад љекарима, а опоравак пацијентима.

- Старосне границе за реконструкцију дојке нема. Нажалост, имали смо пацијенткиње и од двадесетак година, али и старије од 70 година. Значајно је то што трошкове реконструкције дојке сноси ФЗО, што није пракса у региону - додао је Барош.

Директор УКЦ-а РС Владо Ђајић рекао је да љекари ове медицинске установе улажу све напоре да пацијентима омогуће што квалитетнији живот.

  • Након сазнања да болују од карцинома код којег је неопходна мастектомија, већина жена доживи додатни стрес због одстрањења дојке. Вишеструко је значајно што жене након захвата могу да ураде реконструкцију дојке - рекао је Ђајић.

Захвати

Никола Барош је казао да реконструктивне захвате изводе по стандардима европског онколошког Института у Милану.

- На годишњем нивоу обавимо до 50 захвата примарне реконструкције и исто толико секундарне реконструкције дојке - рекао је Барош.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана