Бразде дуже упркос поскупљењу

Данијела Стоканић
Бразде дуже упркос поскупљењу

Бањалука - Пољопривредници у Републици Српској искористили су лијепо вријеме протеклих дана да отпочну припреме за прољећну сјетву, а повртари најављују да ће, упркос поскупљењу, засијати до 15 одсто више површина него лани.

Ратари су израчунали да би прољећна сјетва, која би требало да почне крајем фебруара, ове године могла бити скупља за 30 одсто у односу на лањску, због повећања акциза на гориво.

За разлику од повртара, узгајивачи осталих култура планирају да засију отприлике исте површине као и прошле године.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже да сада највише посла имају воћари и повртари, док узгајивачи житарица са припремама почињу кроз мјесец.

- Узгајивачи житарица тренуто посјећују презентације дистрибутерских кућа и припремају механизацију. Ове године житарица ће отприлике бити засијано исто као лани - казао је Маринковић и додао да ће овогодишња сјетва бити скупља за 30 одсто у односу на прошлогодишњу.

Према ријечима предсједника Удружења повртара РС Бранка Мастала, у току је сијање расада, између осталог, купуса у пластеницима.

- Почетком седмице тракторима су на њиве изашли и многи узгајивачи лука и ситног сјемена, који су почели са припремама земљишта за сјетву ових култура - рекао је Мастало.

Додао је да су повртари, након 2016. године када су негативно пословали, лани углавном успјели испливати из минуса, због чега ове године многи планирају појачати производњу и до 15 одсто.

- С обзиром на то да су повртари лани били највише оштећени приликом расподјеле подстицаја, ових дана настојимо да увјеримо и надлежне колико је узгој поврћа важан за Српску, због чега нам је потребна већа подршка. На примјер, домаћег кромпира само што није нестало, па ће становници Српске за мјесец морати куповати увозни по вишим цијенама - казао је Мастало.

Лијепо вријеме протеклих дана искористили су у воћари, а према ријечима предсједника Удружења воћара РС Драгоје Дојчиновића, орезивање воћака је давно почело.

- Температуре ваздуха протеклих дана су биле повисоке, али имали смо среће што су ноћи биле хладне, тако да не би требало да буде проблема. Најављене ниже температуре и снијег ће добро доћи да зауставе вегетацију - рекао је Дојчиновић и додао да се већ на понекој воћки види цвијет, али да ситуација није алармантна.

Нова сорта

Бранко Мастало је истакао да ће се ове године на тржишту појавити и домаћи кромпир "аризона", који даје веће приносе од "кондора" и "јерле".

- Протекле двије године смо правили огледе када је у питању нова сорта кромпира. Сјеме се већ може набавити у пољопривредним апотекама - казао је Мастало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана